Seger i gymnasieligan för Grillska Eskilstuna

Adam Bergqvist och Elias Wiklund
2019-10-07
Adam Bergqvist, Tony Leikas och Elias Wiklund från Grillska Eskilstuna tävlade för skolan i en turnering i CS:GO i Halmstad.

Tony Leikas, en av spelarna från Grillska Eskilstuna, berättar:

”Vi körde först gruppspelsmatcher. Eftersom vi vann alla våra gruppspelsmatcher gick vi vidare till semifinal. I semifinalen spelar man bäst av tre matcher. Vi förlorade den första och tog en kort paus för att prata ihop laget. När vi låg illa till sa vår kapten/in game leader: ’Grabbar, häng inte med huvudet, det här kommer vi ta.’

"Vi kom ut med inställningen att vi skulle fokusera på vårt, inte lyssna på dom andra, för dom andra skrev i chatten för att få oss ur fokus, men vi spelade vårt spel och struntade i vad dom andra gjorde. Inför dom två kommande matcherna gick vi ut med en betydligt bättre inställning som gjorde att vi vände underläge 0-1 till 2-1.

"Så kom vi till finalen och den skulle spelas på stora scenen kl. 20.00 inför många människor. Man var ju taggad som fan. Man var lite nervös också, men när man satte sig där och fick prata med dom andra i laget så var det lugnt. Man fick också speciella hörlurar så man hörde bara det man skulle höra.” 

Tony förklarar att det heter "tilta” när man försöker få de andra spelarna i andra lag ur fokus.

”Vi fick skriva på ett avtal att man inte ska kränka någon innan vi åkte. Dom som vi spelade mot, dom gick inte över gränsen, dom skrev typ bara ’lätt’ när dom vann, men jag skrev ingenting sånt. Jag kände inte att det var nödvändigt. Vi fokuserade bara på vårt. Vi hade bra sammanhållning i gruppen också. Vi snackade väldigt mycket med varandra. Det var första gången med en ny femma så vi snackade mycket och alla hjälptes åt. Det var därför vi vann hela grejen.

Tony berömmer också sin lagkamrat:

"Adam var helt fantastiskt, faktiskt. Han var riktigt bra. Vi hade aldrig vunnit utan honom. Det är en sak som är säker.” 

Adam från Grillska Eskilstuna spelar redan i svenska elitserien för CS:GO, den högsta ligan man kan spela i Sverige. 

E-sport-lärare Martin Ehrenstråhle berättar att Grillska Eskilstuna vann 20 000 kronor för sin seger. 10 000 kronor går till laget som de får splitta. 10 000 går till skolan. Pengarna läggs antingen på E-sport kursen eller något annat. 

”Vi får kolla med rektorn”, säger Martin.   
    
Skolor kan välja att vara med i gymnasieligan för att tävla i E-sport. Vinner man sitt kval får man resan och hotell betald i Halmstad. Grillska Eskilstuna vann dock inte sitt kval utan lyckades komma in på en reservplats. Det gick ju bra ändå. Bäst i Sverige, faktiskt. 

Martin Ehrenstråhle
Grillska Eskilstuna
Lärare i idrott och hälsa och IT-ämnen, mentor EEDAT20