Yolanda på instragram

Yolanda Meltola fixar en frisyr
2021-04-15
En frisörelev på Grillska Eskilstuna, Yolanda Meltola, som tog studenten 2015, jobbar nu i Köping på ”Frissan Malmberg och Hatz”.

Just nu tävlar Yolanda på sociala medier.

En Stockholmssalong michael o frisörerna, aktiva på sociala medier med 67 000 följare, annonserade tävlingen ”årets instagramfrisör”, med olika sponsorer inom frisörvärlden. Över 150 bidrag skickades in, 20 valdes ut för omröstning av en jury, och efter omröstning på instagram återstår nu två finalister. Yolanda är en av dem. Nästa fredag, den 24 april, sänds tävlingen live på instagram. Då är det juryn som utser vem av de två finalisterna som vinner olika saker för ett värde av 100 000 kronor.  

Yolanda har hunnit med mycket sedan studenten och har jobbat i Eskilstuna, i Stockholm och i Västerås. Jobbet i Stockholm blev hon erbjuden eftersom det gick bra när hon tävlade i frisör under gymnasietiden vid Grillska Eskilstuna. Yolanda tycker det har varit roligt att prova på olika jobb inom frisöryrket. I Stockholm var de 20-30 frisörer medan de bara är 9 stycken i Köping där hon jobbar nu. Det är också skillnad mellan att jobba i en stor och liten stad. 

”Jag har trivts jättebra överallt, men sedan blev jag erbjuden det här jobbet också och då behövde jag inte pendla. Här är det en genuint, familjär känsla.”

Yolanda har ett eget instagramkonto @byyolanda.m som hon tog tag i under november. 

”Jag tycker det är jätteroligt att ta bilder och bygga sitt namn, hela den biten. Det är där man syns och det är det man får. Då kan man marknadsföra sig själv och nå ut och styra sin egen kundkrets. Och man får vara kreativ med bilderna och skriva en text till bilden.” 

Vad tänker du dig i framtiden?

”Jag tänker att det som ska hända kommer hända.” 

Vad kommer du ihåg från din tid på Grillska?

”Det var skitkul! Det var jätteroligt! Jag har ju alla mina grunder därifrån och mycket att tacka för tävlingarna. Nu när man stod och skulle skapa det här bidraget hade jag jättemycket hjälp av att jag hade tävlat förut, hur jag skulle tänka. Både utbildningen på Grillska och tävlingarna därifrån har gett så mycket som man har nytta av nu. Både i vardagsyrket och i den här tävlingen. Jättemycket kunskap. Jätteroligt.” 

Har du något mer du vill säga?

”Ta alla chanser du får på vägen! Allting som man gör ger ju någonting. Man lär sig alltid någonting. Kommer det en chans, som jobbet i Stockholm för mig, ta den chansen, och kommer det en tävling, tävla! Allting är en erfarenhet och då utvecklas man! Så tänker jag.” 

Lärare Linda Karlsson Grillska Eskilstuna
Linda Karlsson
Grillska Eskilstuna
Lärare i frisörämnen, mentor HVFRI18