Restaurangprogrammet - kök och servering

Gillar du att laga god mat? Drömmer du om ett framtida yrke med högt tempo och teamkänsla? Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning mot restaurang (kök och servering) har en bred inriktning som ger dig kunskaper för att jobba med mat, dryck och service på restaurang. Utbildningen ger dig goda chanser till jobb både i Sverige och utomlands, i en bransch som ständigt utvecklas och förändras. 

På restaurangskolan Grillska Gymnasiet Kungsholmen är helhetsbilden från råvara till serverad måltid viktig. På programmet med inriktning mot restaurang (kök och servering) får du lära dig hur branschen fungerar. Du läser bland annat kurser i matlagning, mat och dryck i kombination, servering, bar och drycker samt livsmedel och näringskunskap. 

Från och med augusti 2020 finns vi i nya fina lokaler på Lindhagensgatan på Kungsholmen.

Yrkesprogram med högskoleförberedande som tillval

Restaurangprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Du kan välja att läsa högskoleförberedande kurser. Programmet passar dig som vill bli kock, arbeta i en matsal med service och drycker, som bartender eller dig som vill driva ditt eget företag.

Lär dig det praktiska i vår restaurang

Du arbetar praktiskt i vår restaurang och lär dig att laga mat från grunden på ett ekologiskt och hållbart sätt. Du lär dig också att bemästra konsten att skapa en helhetsupplevelse med mat, dryck och miljö och får kunskaper om hur du startar en egen verksamhet. 

Stor del av utbildningen på en arbetsplats

I utbildningen ingår minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande, APL. På arbetsplatsen är du med där det händer och prövar hur det är att vara en del av ett team. Du lär dig att varje del och minsta detalj är viktig på restaurangen för att gästen ska bli nöjd och komma tillbaka.

Prova att driva eget företag

På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap, här med koppling till restaurangbranschen. Vill du prova att starta ett företag kan du bilda ett UF-företag via Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. 

Restauranginriktning

Utbildningen fokuserar på restaurang som en helhet, du läser kurser som ger dig en bred grund i ditt yrkesval längre fram i livet och du får den flexibilitet som branschen efterfrågar.  

I kurserna Matlagning 1, 2 och 3 får du kunskaper om råvaror, tekniker och metoder. I nästa steg kopplas drycker på och du får kunskap om måltiden som helhet, genom mat och dryck i kombination. 

I matsalen lär du dig grunderna i servering 1, tekniker, uppdukning och matsalsorganisation och hur du blir ett säljproffs i matsalen.

I kursen Barteknik lär du dig klassiska och trendiga drinkar från världens alla hörn, att prisberäkna och skriva drinklistor.

Under utbildningen får du också lära dig om kaffets ädla konst, olika bryggmetoder, hur du hanterar maskiner och att skumma mjölk till en perfekt cappuccino. 

Erika Bosta
Grillska Kungsholmen
Rektor
Rektor sedan 2014, arbetade tidigare som yrkeslärare i köksämnen.
Leg. Lärare med yrkeslärarexamen från Stockholms universitet (2009).
Examen Rektorsutbildningen från Uppsala universitet (2016).
Anställd på Grillska Gymnasiet Kungsholmen sedan 2009.

Erika har en bakgrund i restaurangbranschen som kock, kallskänka och egen företagare. Fritiden ägnar hon åt natur och kultur.

Korta fakta

Restaurang- och livsmedelsprogrammet kök och servering

  • Yrkesexamen med högskoleförberedande kurser
  • Internationellt yrke med stora chanser till jobb efter examen
  • Kurs i entreprenörskap och möjlighet att starta UF-företag
  • Arbeta i verkliga projekt över programgränserna