Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Grillska Gymnasiet – Örebro
Meny
Sök
Grillska Gymnasiet – Örebro

Jacob Rinne - målvakt i Ålborg med sikte mot landslaget

Jacob Rinne Grillska Elitfotboll
2017-12-19
Varför ska du välja Grillska Elitfotboll? Läs intervjun med Jacob Rinne som är fotbollsproffs i danska Ålborg och har blivit uttagen till svenska landslagets januariturné.

Namn: Jacob Rinne

Ålder: 24

Moderklubb: Laxå

Nuvarande klubb: Ålborg

Bästa spelaren du spelat med: Victor Nilsson Lindelöf & Sven Kums (idag i Anderlecht)

Bästa spelaren du spelat mot: Axel Witsel

Favoritlag: Djurgården

***

Varför valde du att gå på Grillska?

- Dels för att jag redan hade Bengtson som tränare i BK Forward och dels för att det kändes att man kunde kombinera studier och fotbollen på ett bra sätt på Grillska. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte var den största plugghästen. Grillska hade ett rykte att de bara hade fotbollen och att det var lojt på lektionerna och inget seriöst, men det är ren bullshit för de som säger så har aldrig gått på skolan. Två som gick i min klass är snart klara som läkare och en annan är färdigutbildad jurist. De är bra exempel som har lyckats i arbetslivet. Jag ville satsa stenhårt på min fotboll och det var mycket fotbollspass. Upplägget som de har på Grillska är grymt bra. Jag hade fotboll på morgonen och sedan lektion på eftermiddagen. Det var längre lektioner och det var skönt så att man slapp hoppa mellan flera olika ämnen. Kombinationen mellan fotbollen och studierna var grymt bra, menar Jacob Rinne.

På vilket sätt hjälpte skolträningarna dig på vägen till där du är idag?

- Hur mycket som helst. Du är 16 till 19 år när du går på gymnasiet och det är en värdefull ålder att få spela fotboll i. Att få den mängd träning och den kunskap som finns bland tränarna är grymt bra. Vi hade Jimmy Högberg och Johan Svensson som gjorde allt för den fysiska delen. Den träningsläran jag fick av dem bär jag med mig än idag, att känna av kroppen osv. Att få spela fotboll seriöst på skoltid var ju drömmen, berättar Rinne.

Vad är ditt bäste minne från tiden?

- Resorna vi gjorde med klassen var riktigt bra. Vi åkte till fjällen, hur roligt som helst. Mycket skratt och saker som jag minns än idag i detalj. Smågrejer som hände på lektionerna. Jag gick med min bästa vän Kalle Holmberg och vi hade jätteroligt. Vi åkte också till London och kollade på Premier League och Championship. Vi kollade först på ArsenalTottenham och drog direkt efter den matchen och tittade på QPR-Luton. Dagen efter Fulham-Manchester City. Det var hur kul som helst, minns han tillbaka.

***

Jacob Rinne var i början av sin tid andremålvakt i ÖSK bakom Oscar Jansson. Men när chansen väl dök upp tog han den verkligen och presterade direkt. Rinne fortsatte att utvecklas och när han lämnade för belgiska Gent, var han en av Allsvenskans bästa målvakter. Det blev dock inte samma succé i Belgien, men Rinne minns tillbaka på tiden som väldigt nyttig.

- Den var riktigt bra, i alla fall de första sex månaderna. Jag trivdes bra och det var första gången som jag kom utomlands. Jag visste att det skulle bli en rejäl omställning, både på gott och ont. Jag visste att det skulle bli mer seriöst och mer träningar. Jag kanske hade lite för stora förväntningar på att faciliteterna skulle vara hur bra som helst. Planerna var bra, men omklädningsrummen var inte ens allsvensk klass. Allt ifrån smådetaljer, såsom att alla hade olika kläder på träning. Det är smågrejer som jag blev chockad över. Det är en annan kultur och vi har det väldigt bra i Sverige med bl.a. kost. Det var lite annorlunda i Belgien, vi kunde få baguetter och soppa till lunch på matchdag. Det var sådana saker som var lite chockerande. Men på det stora hela, även fast de värvade in en ny målvakt och jag blev tvåa, körde jag på och gav mig aldrig. Jag gjorde det jäkligt bra under det halvåret och fick beröm av tränaren. Jag kände mig i riktigt bra form. Men sen så insåg jag att jag inte kommer att få spela. Jag letade alternativ, både lån och permanent. Jag ville få spela, för det är vad allt handlar om. Så dök Ålborg upp och Gent var villiga att släpa mig. Jag åkte och hälsade på dem och så skrev jag på. Även fast jag hade en tuff tid, sista sex månaderna med speltid, så var det något jag tar lärdom av och har gjort mig starkare som person.

I augusti tidigare i år valde Rinne att lämna Gent. Nästa steg blev till Danmark och Ålborg.

- Jag trivs jättebra, staden påminner lite om Örebro. Laget har ryckt upp sig, hade en tuff start men det har vänt nu. Jag tror vi har torskat tre matcher och två utav dem mot serieledarna Midtjylland. Vi tappade senaste matchen mot dem sista minuten, 01. Vi biter i, ligger på en sjundeplats nu. Det handlar om att komma topp sex, och därmed få spela slutspel.  Det är målet. Jag spelar varje match och gör det bra tycker jag själv. Och vad jag vet och hört fått hört beröm av media och sådär. Det rullar på bra just nu och det gäller att hålla i detta hela säsongen. Sedan ska man förhoppningsvis göra nästa säsong ännu bättre, men det gäller att kunna vara ödmjuk och kunna prestera varje match oavsett motstånd, säger Rinne.  

Vad är ambitionerna i framtiden?

- Jag skrev ett femårskontrakt med Ålborg, men tanken från både mig och klubben är att jag inte ska vara där i fem år. De spenderade pengar på mig och de vill ju såklart ha pengarna tillbaka tillslut. Men om det är om ett år eller tre år, det vet man inte i den här världen. Planen är såklart att gå vidare igen ut i Europa och nu har jag lärt mig hur det fungerar i Belgien. Blir det något annat nästa flytt i Europa får jag vara förberedd på att det kan vara något helt annorlunda. Det kan vara paradiset eller ännu värre. Det gäller att vara mentalt förberedd på att allt kan ske. Jag lägger inga större tankar på vart i Europa nästa steg blir, för det är inget du kan styra, berättar 24-åringen.

**

Jacob Rinne blev nyligen uttagen till A-landslaget och Januariturnén för andra gången i karriären. Han är en av tre målvakter som ska åka och två andra tidigare Grillskaelever är med på planet, Jiloan Hamad och Kalle Holmberg.  

- När jag gick till Danmark var jag medveten om att jag gav mig chansen att kunna bli uttagen, eftersom att det i princip bara är nordiska spelare som blir uttagna. Det var med i min planering, att ifall jag presterade bra i Danmark, hade jag en bra chans att åka med på januariturnén eftersom att jag varit med en gång tidigare. Det betyder jättemycket i och med att det på pappret är en Alandslagssamling och det gör mycket för cv:t och framtiden. Presterar man bra där är det ett fantastiskt fönster att få visa upp sig. Det är grymt kul att få åka iväg, inte minst att få lite värme och slippa snö och slask. Sedan att det är med landslaget och få spela på bra fotbollsplaner och allt därtill. Att det sedan är i Dubai och Abu Dhabi är bara en bonus, säger Rinne.

Vilka förväntningar har du på lägret?

Det är såklart att få spela så mycket som möjligt. Förhoppningsvis få en hel match. Det är två matcher och vi är tre målvakter. Så förhoppningsvis den som får nittio minuter. Men att komma dit, visa upp sig för landslagsledningen, göra ett gott intryck på träningar och match med den speltid man får. Bara gå dit och vara sig själv på och utanför planen, avslutar Jacob Rinne

***

Daniel Angergård