Emmy fick jobb på NK

Emmy jobbar på NK
Emmy Kotcharakorn Songkhum läser handel- och administrationsprogrammet med lärlingsinriktning på Grillska Gymnasiet i Stockholm. Emmy går i skolan tre dagar i veckan och är ute på APL, arbetsförlagt lärande, resterande två dagar. På så sätt får hon chansen att visa att hon når kursmålen praktiskt på sin APL-plats.

Hur länge har du varit på din APL-plats? 

– Jag började på damunderklädesavdelningen på NK under hösten 2017 när jag gick min första termin på Grillska Gymnasiet Stockholm. Under mitt andra läsår flyttade min handledare upp till barnavdelningen på NK och då följde jag med, förklarar Emmy.  

När du läser lärlingsinriktning får du börja din praktik redan din första termin på Grillska Gymnasiet Stockholm.

Vad är det bästa med din APL-plats? 

– Att det alltid finns mycket grejer att göra och fixa och att man får träffa nya kunder hela tiden.  

Vad har du fått lära dig? 

– Jag får göra allt möjligt! Jag står i kassan, hjälper kunder, svarar på frågor och hjälper de att hitta kläderna som de söker. När det är lugnt fixar jag i butiken, viker kläder och gör det fint. 

Hur ser en vanlig dag ut på din APL? 

– Jag börjar kl 9 och slutar kl 15, som praktikant och gör allt från att stå i kassan, vika kläder och se till att det är snyggt i butiken samt hjälpa kunder att hitta vad de letar efter.  Jag fick anställning som extra personal efter mitt första år som praktikant på NK. När jag jobbar som anställd får jag även vara med och öppna samt stänga butiken.

För att Emmy skulle få jobba på NK behövde hon som nyanställd genomgå en heldagskurs. Där fick hon lära sig hur NK vill att personalen ska jobba, hur de önskar att du bemöter kunder samt hur allting fungerar på arbetsplatsen. Emmy har även fått gå på fler kurser där hon fått berätta vad hon har för vision på NK. Nästa kurs kommer handla om tax free och hur man går tillväga när kunder från andra länder önskar köpa kläder utan skatt. 

– Det är så bra att man får utbildning på plats, jag fick lära mig hur allting skulle gå till innan jag blev anställd och det gjorde det lättare för mig att sköta mitt jobb rätt från början, förklarar Emmy.

 
Vad är viktigt på en APL-plats tycker du? 

–För mig är det viktigt med bra kollegor, en bra chef och man ska alltid se fram emot att komma till sin praktikplats. 

Vad kommer du ta med dig från din APL-plats? 

– Att behandla kunden så som jag skulle ha velat bli behandlad. Det är också viktigt för mig att verkligen hjälpa kunden och har vi inte rätt produkt för kunden så hjälper jag kunden att hitta den i någon annan butik, avslutar Emmy.