Försäljning och service - profil hållbar utveckling

Elev och lärare på handels
Är du framtidens säljare, företagsägare eller en framgångsrik personal shopper? Du som tycker att det låter spännande att få lära dig mer om försäljning,  personal shopping, individanpassad service, upplevelsebaserad försäljning och hållbarhet ska läsa vidare – vårt handelsprogram är skapat för dig!

  Här får du lära dig grunderna för att köpa och sälja produkter och tjänster i handelsbranschen. Du får spetskunskaper inom hållbarhet, logistik och upplevelsebaserad handel, t ex personal shopping. Kunskap om näthandel är numera centralt i handelsbranschen och färgar därför alla våra handelskurser, istället för att läsas som en enstaka kurs.

  Under dina tre år går du från kunskaper om försäljning i butik och på nätet, till specialiserad handel, personal shopping och hållbar utveckling inom handel och logistik.

  Profil hållbar utveckling

  Hållbar utveckling är ett av 18 mål i Agenda 2030 och därmed högaktuellt för branschen som helhet. Kompetens, kunskaper och nya idéer inom området är efterfrågade av både arbetsgivare som investerare. Andra ord för hållbar utveckling kan innebära exempelvis recycling, remake, återvinning eller återbruk. Allt fler konsumenter vill idag handla second hand, ekologiskt och hållbart. Lär dig hur du kan arbeta för och bidra till en hållbar utveckling i branschen!

  Bli diplomerad personal shopper

  En annan tydlig trend är individanpassade shoppingupplevelser. Eleverna på vårt handelsprogram får möjlighet att bli diplomerade personal shoppers och style advisors genom utbildningsverktyget Smart Styling. Läs mer om diplomeringen här.

  Välj lärlingsutbildning eller skolförlagd utbildning med praktik

  Profilen hållbar utveckling gäller även för dig som väljer att läsa programmet som lärling. Då är du halva tiden på skolan och andra halvan på din arbetsplats.  Alla elever är garanterade en lärlingplats hos de företag vi samarbetar med.

  Du som läser programmet som skolförlagd utbildning har minst 15 veckors praktik på en arbetsplats. Den arbetsplatsförlagda utbildningen är ett bra tillfälle att visa framfötterna - mer än hälften av eleverna får jobb efter praktiken, till exempel har vi elever som fått jobb på Ikea och NK.

  Detta har varit en av mina drömmar sedan jag var liten, att få göra praktik på Ikea. Det känns verkligen som om detta är ett jobb som skulle passa mig.

  Linnéa Qvarnström, årskurs 3

  Yrkesexamen med goda chanser till jobb

  Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram och du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Vill du fortsätta studera på högskola eller yrkeshögskola, kan du välja att läsa högskoleförberedande kurser.  

  Starta eget?

  Vill du hellre starta eget? Inga problem! Alla elever har möjlighet att starta ett UF-företag i samarbete med Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. På vårterminen får du visa upp ditt företag i en egen monter på UF-mässan.

   

  Poängplan för läsåret 21/22 publiceras i januari 2021

   

  Korta fakta

  Försäljning och service – profil hållbar utveckling

  • Yrkesexamen med högskoleförberedande kurser som tillval
  • Skolförlagd utbildning med praktik eller lärlingsutbildning
  • Spetskunskaper inom hållbarhet, logistik och shoppingupplevelser
  • Goda chanser till jobb efter examen