Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Grillska Gymnasiet – Sundbyberg
Meny
Sök
Grillska Gymnasiet – Sundbyberg

Grillska gymnasiet i riksfinal

Elever från Grillska i final
- Vi vill göra det så komplicerat som möjligt.

Nils, Olliver och Rickhard från Grillska gymnasiet tävlar i riksfinalen av tävlingen Unga ekokockar. I tävlingen där ekologisk mat står i fokus, har eleverna målsättningen att laga mat som blåser juryn av stolen.

För tionde året arrangeras tävlingen Unga ekokockar. Under tre dagar kommer gymnasieelever från livsmedelsprogrammet runt om i landet att tävla i matlagning.

- Vi tog oss till final på en helt vegetarisk trerättersmeny där huvudrätten bestod av rödbetsfärgad pasta, chèvreost med apelsinkött, valnötssmör och rödbetschips, berättar Rickhard.

Fokus på ekologisk matlagning

Fokus i tävlingen ligger på ekologisk matlagning där råvarans hela del ska användas och så lite som möjligt får kastas.

- Under semifinalen fick vi beröm för att vi höll våra arbetsplatser så rena och att vi inte kastade något. Till semifinalen hade vi tränat i åtta veckor. Men eftersom finalen ligger precis efter skolstarten har vi bara hunnit träna ungefär åtta timmar, säger Olliver. 

Blåsa juryn av stolen

Den korta uppladdningen hindrar inte eleverna från Grillska att spänna bågen inför finalen.

- Vi utgår från mat vi själva tycker om, sen gör vi den så komplicerad som möjligt. Vi vill laga mat som blåser juryn av stolen, berättar Nils. 

 

Info:

  • Tävlingen Unga ekokockar genomförs för tionde året och arrangeras av Föreningen Ekokockar.
  • Finalen avgörs 6-8 september i Växjö.
  • Huvudrätt och efterrätt har lagen fått planera i förväg. Förrätten ska lagas av råvaror i en mystery box som avslöjas på tävlingens första dag.  
  • Juryn bedömer tillagningsmetoder, smak, hantverk, ekologi och hygien.
Jonas Ingler
Grillska Sundbyberg
Yrkeslärare
Gustav Lorenz
Grillska Sundbyberg
Lärare