Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Grillska Gymnasiet – Uppsala
Meny
Sök
Grillska Gymnasiet – Uppsala

Preparand

Lektion i engelska för preparandelev
Saknar du betyg i ett grundskoleämne och vill läsa på gymnasiet? Då kan du söka en preparandutbildning som ger dig chans att på kort tid läsa in ämnet du saknar betyg i parallellt med dina övriga gymnasiestudier. 

Preparandutbildning betyder att du söker ett gymnasieprogram och går tillsammans med din klass men att du har ett särskilt kursupplägg för det ämne du saknar betyg från grundskolan i. Utbildningen är anpassad för dig som snabbt vill bli behörig. Du får stöd i undervisningen men kravet är att du inom ett år ska kunna uppnå godkänt betyg i grundskoleämnet. Grillska Gymnasiet i Uppsala erbjuder introduktionsprogram preparand för följande program.

 • Barn- och fritidsprogrammet
 • El- och energiprogrammet
 • Estetiska programmet 
 • Hantverksprogrammet frisör
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Teknikprogrammet

Underkänt i max ett ämne för att bli antagen

För att du ska kunna bli antagen till preparandutbildningen får du ha underkänt i max ett av följande ämnen: 

 • Svenska
 • Matematik
 • Engelska
 • Samhällskunskap
 • Religion
 • Historia

Så söker du preparandutbildning Grillska Uppsala 

Om du är folkbokförd i Uppsala kommun

Du som bor i Uppsala kommun och vill gå preparandutbildning på Grillska Uppsala gör din intresseanmälan i Dexter. Du kompletterar med en särskild ansökningsblankett som ska fyllas i tillsammans med utsedd kontaktperson på din grundskola. Ange noga på ansökningsblanketten vilka behov du har. Ju mer information vi får, desto bättre kan vi förbereda oss.

Om du inte är folkbokförd i Uppsala kommun

Antagning till preparandutbildning från andra kommuner än Uppsala handläggs direkt av Grillska Gymnasiet Uppsala. Så fort du får besked om att du troligtvis får underkänt i något av de ovan nämnda grundskoleämnena behöver du skicka en intresseanmälan till oss. Vi genomför intervjuer från mars till juni. Ansökan görs direkt via vårt webformulär eller via blanketten som finns som en pdf-fil längst ned på sidan. 

Så går antagningen till

Vi bokar in ett möte för att träffa dig och dina vårdnadshavare. Du får träffa personalen och pröva på hur det är att gå på skolan och att du har valt rätt program. Upplägget är en del i att vi tillsammans ska kunna lägga upp en tydlig och realistisk studieplan kring ditt år som preparandelev. 

Slutligen är det rektorn som beslutar om skolan har möjlighet att ta emot dig som preparandelev. Det är viktigt att du bedöms ha goda förutsättningar att klara studierna på det sökta programmet inom ett år.

Besked om antagning till vårt preparandprogram meddelas senast i augusti. 

Att få möjlighet att gå den linjen jag verkligen ville trots att jag var underkänd i engelska i grundskolan är fantastiskt. Grillska ger mig bra stöd och möjlighet att läsa ikapp. 

Caroline Björklund
Grillska Uppsala
Studie- och yrkesvägledare