Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Välj skola
Meny
Sök
Välj skola

Intervju Helena Linde

Helena Linde
2019-01-15
Helena Linde har jobbat elva år på Grillska Gymnasiet och jobbar som lärare i idrott och hälsa, specialidrott och pedagogikämnen. Här får hon svara på några frågor.

Helena Linde intervjuas. 

Varför jobbar du just här?

Det är en skola som jag trivs på, och den har också en elevsyn och ett arbetssätt som jag tror på. Vi låter idrottsundervisningen ligga nära elevernas verklighet. Vi har ingen egen idrottshall utan använder olika lokaler i samhället, så att eleverna själva kan ta vid på eget initiativ. Jag tycker det främjar deras intresse för fysisk aktivitet på deras fritid, så att de sedan kan fortsätta själva med detta intresse. Istället för prestationsaktiviteter försöker vi också välja motionsaktiviteter i vår undervisning. Jag vill säga att all vår undervisning syftar till att främja elevernas personliga intresse genom att ha ett verklighetsnära innehåll. Alltså inte bara kunskap som stannar i klassrummet utan som skapar ett personligt engagemang utanför skolan.

Vad är roligast med jobbet?

Mötet med eleven. Det bästa med jobbet är ju att se elever utvecklas och känna att man är en liten del av den påverkan. Oavsett om det är ämnesspecifik eller personlig utveckling. Det är det absolut bästa med jobbet. Jag gillar också den individuella friheten och ansvaret som ligger hos oss lärare, mina inspirerande kollegor och den familjära stämningen. Det är faktiskt en ynnest att få vara lärare, även fast yrket kommer med en massa utmaningar. 

Vad tycker du är speciellt med Grillska?

Att vi ser individen istället för en elev. Att eleven inte bara är en maskin som ska leverera kunskaper i ett specifikt ämne. Vi har en helhetssyn på eleven. Att vi ser vikten av att bemöta eleverna med respekt och att vi lyssnar och möter upp dem. 

Vad har du på gång just nu?

Vi har en kommande CrossFit-tävling med vår specialidrottsgrupp. Den hålls av stapeln den 2 februari och har CrossFit-atleter med från hela mellan-Sverige med början kl. 13.00. Överskottet går till välgörenhet. I år går överskottet till Panzi-sjukhuset i Kongo, där läkaren fick Nobels fredspris 2018.  

Det här med att vi är en ideell skola där skolans överskott går tillbaka till skolan, är det något du är stolt över?

Jamen verkligen. 

Jag hörde att du lyckades med något speciellt i helgen?

I fredags kväll satte jag min första muscle-up!

Vad är din bästa egenskap?

Jag är relationsorienterad. Jag tycker det är viktigt att odla och behålla kontakter och är ganska bra på det. 

Vad är din sämsta egenskap?

Egoistisk, kanske. Jag kan få tunnelseende. Jag vet själv att jag blir för fokuserad på målet. Men det talar ju emot att jag är relationsorienterad. Men det är viktigt för mig att jag har ett mål och ett syfte för att kunna leverera. När jag saknar mål och syfte kan jag bli omotiverad och desorienterad. Då tappar jag tempo. 

Jag vet också att du är tränare på fritiden ideellt på flera ställen?

Det stämmer. Jag är tränare på KRAFT, på Bures Box i Strängnäs och på CrossFit Fristaden. 

Varför är du det?

För att jag inspireras av att se andras utveckling. Metodik tycker jag också är roligt. Hur man lyckas nå en utveckling hos andra och hos mig själv genom psykologiska och verbala verktyg. Det inspirerar mig att få vara på olika ställen för min egen utveckling. 

Hur hinner du med familjen?

Planering. Man får säkerställa att alla får sina behov tillfredsställda av närhet och bekräftelse, mat, sömn, återhämtning och sociala relationer. 

Lärare Helena Linde Grillska Eskilstuna
Helena Linde
Grillska Eskilstuna
Lärare i crossfit och idrottsämnen, mentor SABET16B