Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Grillska Gymnasiet – Eskilstuna
Meny
Sök
Grillska Gymnasiet – Eskilstuna

Grillska Eskilstuna i Frisör-SM 2019

Julia och Kardelen frisörelever
2019-03-29
För femte året i rad kammade Grillska gymnasiets frisörelever hem medaljer i Skol-SM för frisörelever. Eleverna möts först i regionuttagningstävlingar från Kiruna i norr till Ängelholm i söder. Därefter möts de 30 bästa i varje årsklass för att göra upp i final. Det är alltså en bedrift att bara ta sig till SM.

Grillska Eskilstuna kvalificerade hela fem stycken från åk 1 till SM, tre stycken från åk 2, och en från åk 3. I år möttes alla elever på Almåsgymnasiet i Borås. Grillska Eskilstuna lyckades kamma hem ett silver i årskurs 2 av Julia Lundström och ett brons av Julia Andersson i årskurs 1. 

Julia Andersson och Kardelen Soyal som går första året på frisörprogrammet var båda med och tävlade i Borås där de sov över på hotell. 

"Jag tyckte det var jätteroligt", säger Julia som kom trea totalt och vann momentet långhårsuppsättning. "Vi blev en sammanhållen grupp. Vi lärde känna varandra och lärarna. Det var jätteroligt att få tävla och se alla andra skolor och tvåorna och treorna och deras moment och hur det kan se ut där." 

"Jag tyckte också det var kul", säger Kardelen som kom femma i permanent i Sverige och tvåa i momentet långhårsuppsättning. "Vi fick se andra sidor av lärarna. Inte bara det vi ser i skolan utan hur de är utanför skolan. Gud vad vi skrattade på hotellet."

Varför har det gått så bra för er?

"Mycket träning", säger Julia. "Vi har lagt ner jättemycket tid. Vi har varit extra i salongen och på kvällar också." 

"Jag känner samma sak", säger Kardelen. "Det är för att vi har stannat kvar övertid i skolan och kämpat." 

Var det jobbigt när ni tränade?

"Det var jobbigt att hinna med resten av skolan när man hade så mycket i salongen. Vi var tvungna att ta hem och jobba mycket hemifrån så att vi inte ligger efter i något ämne. 
Det var roligt att få uppleva det", säger Julia. "Nu i efterhand är det värt det." 

"Man borde någon gång i livet uppleva det för det är en helt annan känsla", säger Kardelen. "Att sova på hotell och att åka ner dit, all träning. Det lönar sig." 

Frisörlärare Linda Karlsson betonar att nyckeln till framgång är motivation och en yrkesskicklighet hos frisörlärarna. En teamkänsla byggs upp över årskurserna. Karlsson säger att det krävs en tydlig långsiktig målbild för att ta en SM-medalj, stöttning av lärarna med veckomål och mål under varje träningspass. Karlsson säger att det inte går att ta en medalj på talang utan att det är mycket planering och struktur och en förmåga att ta emot kritik. 
 

Lärare Linda Karlsson Grillska Eskilstuna
Linda Karlsson
Grillska Eskilstuna
Lärare i frisörämnen, mentor HVFRI18