Många vill skriva på distans

2019-05-03
Folkhögskolans skrivkurs på distans, Skriv för att nå ut, har allt sedan den startade haft skolans högsta söktryck. Uppemot sextio personer med vitt skilda bakgrunder har denna termin sökt sig till den. Vi intervjuar läraren Anna Runer för att få reda på varför.

Anna Runer, som även är lärare i svenska och tema på andra kurser, börjar med att berätta om vilka kursen är riktad till.

- Kursen är ämnad för de som vill lära sig hur man når ut framförallt i text men även bild. För att göra sin röst hörd och påverka på olika vis, säger hon.

Skolan har länge varit inne på kreativt skrivande, som många folkhögskolor har, men ville kombinera det med sin samhällsinriktning och viljan att nå ut med budskap. 

Anna Runer hänvisar det stora intresset för kursen till ett allmänt sug i samhället för att uttrycka åsikter. Hon menar att många människor bär på åsikter, mycket på grund av det politiska klimatet och andra omvälvande händelser, men inte alltid vet hur de kan kanalisera dem.

- Vi kommer i kontakt med alla möjliga människor. Olika åldrar, städer och liv. Någon bor i Tunisien, vi har två systrar som arbetar i gruvindustrin i Norrland. Hela spannet. Även åldersmässigt så är det stor spridning. Jag tror att vår äldste deltagare har varit 60 plus.

Finns det planer på en fortsättningskurs?

- Vi har faktiskt diskuterat det här med fortsättningskurs ganska länge så vi får se om det blir någon i framtiden. Vi har efterfrågan på det eftersom deltagarna har frågat om det blir något, säger Anna Runer.

Skribent: M

Karin Jacobson
Stadsmissionens Folkhögskola
Lärare på kursen Skriv för att nå ut