Tulpanresa till Amsterdam

2019-05-28
Jesper Bergman och Therese Elingsen, lärare på Opalen Grillska Stockholm, har sedan tidigare jobbat med verklighetsbaserat lärande i form av olika säljprojekt med sina handelselever på Gymnasiesärskolan. I år tog de det ett steg längre, de åkte till Amsterdam.

Varje år har handelseleverna på Gymnasiesärskolan haft olika säljprojekt, bland annat Health Club där eleverna sålt mellanmål i form av yoghurt med granola och juice som de gjort och förpackat själva. För vinstpengarna har de alltid anordnat en rolig aktivitet. Ett år gick de till Wallmans salonger med föreställning och middag. 

Liten idé växte fram till Amsterdam

När Jesper och Therese satt och planerade årets säljprojekt föreslog Therese, som är floristlärare sedan tidigare, att de istället skulle göra ett tulpanprojekt. Då skulle de i kursen inköp och logistik (som handlar om varans väg från producent till konsument) köpa in tulpaner hos grossist i Årsta partihallar för att sedan sälja dem.  

– Ska vi inte ta det ett steg längre? Varför inte åka till tulpanernas huvudstad Amsterdam! Föreslog Jesper. 

– Jaaa det gör vi! Svarade Therese. Men hur sjutton finansierar vi det? 

Jesper och Therese började med att pitcha en idé till rektor Johan. De föreslog att handelseleverna skulle få tillverka årets julkorgar till personalen på Grillska Stockholm samt få göra julgåvor till praktikhandledarna. Utöver det har eleverna även tillverkat och sålt hälsosmoothies till APT-möten på Stadsmissionens huvudkontor samt sålt tulpanbuketter. Slutligen fick eleverna ihop ungefär hälften av kostnaderna och dealen med rektor sedan tidigare var att skolan skulle stå för den andra halvan. 

Eleverna var med under hela processen

Eleverna har fått vara med från början till slut och gjort affärsplan, marknadsföring, produktutveckling, pris/kostnadskalkylering, försäljning m.m. Väl i Amsterdam besökte klassen bland annat blomsterparken Keukenhof och de flytande blomstermarknaderna (på pontoner/båtar). 

Som avslutning hade eleverna en utställning av projektet i skolans café där de visade upp vad de gjort och lärt sig under projektets tid.