Bjuder in sju folkhögskolor till Klimatdagar

2019-09-05
Den globala klimatkrisen blir en allt viktigare fråga för deltagarna på Stadsmissionens folkhögskola. För att öka kunskaperna i ämnet har folkhögskolan nu bjudit in flera andra folkhögskolor till gemensamma klimatdagar med föreläsare och workshops den 12 och 13 september, då över 500 folkhögskoledeltagare kommer att samlas i bland annat ABF-huset.

På programmet under torsdagen står bland annat en föreläsning med Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi på SU, som kommer att tala utifrån rubriken Klimatförändringar – finns det hopp?. Efter det fortsätter workshops kring hållbart klimatutrymme, biologisk mångfald och lokalt engagemang på skolan. På fredagseftermiddagen samlas fem folkhögskolor på ABF-huset och lyssnar på ett unikt samtal mellan forskare, skolstrejkare från Fridays for future och psykologer, kallat Researchers Desk. Temat är "Vad gör vi nu? Frågor och svar om klimatkrisen 2019" och medverkande gäster är bland andra Martin Hedberg, meteorolog och expert inom extremväder, och psykologen Hans Landeström. 

- Vi är väldigt glada över att ha fått tag på just de föreläsare och programpunkter vi ville, säger de initiativtagande lärarna Anna Seltman och Karin Jacobson.

Stort intresse för temat

Gensvaret på inbjudan till övriga folkhögskolor i Stockholm har varit över förväntan. Medverkande är i dagsläget bland annat Runö Folkhögskola, Långholmens folkhögskola, Röda korsets folkhögskola, Alma folkhögskola, Fryshusets folkhögskola, Skeppsholmens folkhögskola och Scouternas folkhögskola, men fler tillkommer hela tiden. 

- Även om vi anade att det fanns ett intresse för frågan visste vi inte att det var såhär stort. Nu kommer arrangemanget också fylla syftet att deltagare och lärare från olika skolor får mötas och utbyta idéer och tankar kring både klimatfrågan och folkhögskolestudier, något som sällan sker, säger Karin Jacobson.

Temadagarna blir också starten på ett Klimatnätverk för Stockholms folkhögskolor, som redan börjat planera för aktiviteter under 2020. 

Karin Jacobson
Stadsmissionens Folkhögskola
Lärare på kursen Skriv för att nå ut