"Det finns inga gränser för vad de kan åstadkomma"

2019-10-07
Åsa Hedman tillträdde som ny rektor på Grillska Gymnasiet i Stockholm i augusti. Nu berättar hon om sin första tid på skolan.

Vad är ditt intryck från den första tiden på Grillska?  

Vilka härliga elever fulla av vilja! Vi har elever från världens alla hörn och från alla delar av Stockholms län. Det finns även en stor mångfald på skolan när det gäller utbud eftersom vi har allt ifrån studieförberedande program till yrkesprogram. Vi har även gymnasiesärskola och alla introduktionsprogram. 

Vad är det viktigt att tänka på när man leder en skola?  

Att alltid ha eleven i fokus. Som rektor fattar man väldigt många beslut varje dag och man behöver då ta hänsyn till många saker så som lärare, föräldrar, lagar och förordningar. Jag stannar alltid upp innan beslutet fattas och frågar mig hur det blir för eleven om jag fattar det ena eller det andra beslutet. Då blir det lättare. Det ska bli bra för eleverna helt enkelt! 

Vad driver dig i ditt arbete?  

Det som driver mig är att jag vill se förbättring. Jag vill att eleverna ska vara i en ständig kunskapsutveckling och då arbetar jag på alla fronter för att det ska bli så. Med lärarnas arbetsmiljö, elevernas trygghet och trivsel och framförallt med sådant som leder till att undervisningen förbättras.  

Vad är det roligaste i arbetet med ungdomar?  

Det är egentligen att se elevernas framsteg och att faktiskt få ta del av deras energi. För de flesta ungdomar finns det inga gränser för vad de kan åstadkomma. Allt är möjligt och drömmarna flödar. Vi som är äldre blir lätt lite mossiga. Därför är det bra att omge sig med yngre människor.  

Framför allt är det att få dela ungdomarnas vardag. Ingen dag är den andra lik.  

 

Tre snabba:

Chips eller godis?  

Jag äter inte så mycket godis och chips, men när jag gör det äter jag godis på dagen när jag tappar energin och på kvällen chips. Inte varje dag och kväll, så klart. Men jag tränar nästan varje dag så jag behöver fylla på med energi.  

Second hand eller nytt?  

Jag köper väldigt sällan kläder, men när jag gör det är de av god kvalitet. Man kan säga att jag ständigt går omkring med second hand kläder eftersom jag sällan bär något nytt. När det gäller annat än kläder, självklart second hand. Vi ska inte slösa med jordens resurser.

Cykel eller bil?  

Helst springer jag eller promenerar, men jag väljer helt klart cykel framför bil. Sålde bilen alldeles nyligen. Vi behöver alla ta ansvar för miljön.