Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Stadsmissionens Folkhögskola
Meny
Sök
Stadsmissionens Folkhögskola

Allmän kurs - inriktning kultur och samhälle

Deltagare på Allmän kurs kultur och samhälle
Är du intresserad av kultur och media? Vill du läsa vidare inom humaniora eller pedagogik? Då är Allmän kurs med inriktning kultur och samhälle något för dig. Utbildningen kan ge dig som har ofullständig gymnasieutbildning grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.

Allmän kurs med inriktning kultur och samhälle ger dig fördjupad förståelse för kulturens betydelse för samhällsutvecklingen. Vi tittar på vad konst, litteratur och arkitektur har betytt för människan. Förutom teoretiska studier får du använda dig av olika estetiska uttryckssätt som måleri, foto och film. Kursen kräver inga förkunskaper när det gäller skapande uttryckssätt.

Behörighet till vidare studier

Allmän kurs på folkhögskola är en alter- nativ väg till behörighet inför fortsatta studier på högskola eller yrkeshögskola. När du börjar utformar du tillsammans med din mentor en studieplan på ett till tre år beroende på dina tidigare studier och tidigare arbetslivserfarenhet.

Mindre grupper och teman

Utmärkande för studier på folkhögskola är lärande i mindre grupper och att du bidrar till undervisningen genom att delta i diskussioner och presentationer. Du läser de flesta ämnen i temablock istället för att läsa varje ämne enskilt. Våra teman kan handla om populärkultur och medier, stadens offentliga konst och om hur bilder och berättelser kan påverka. Här får du arbeta med samhällsfrågor som rör både svenska och globala förhållanden, studera livsåskådningar, världsreligioner och Sveriges historia. Vid behov kan du läsa svenska som andraspråk. Du läser även engelska och matematik separat i nivåindelade grupper.

Olika presentationstekniker

Du lär dig presentera dina kunskaper på flera sätt. Du får pröva skulptur, foto, film, podcast, färg och form, och att skapa en utställning. Studiebesök är också en viktig del och besöken knyter an till Stockholms aktuella kulturutbud. Under tredje året brukar vi göra en studieresa, som bekostas av deltagarnas insamlade medel.

Övriga aktiviteter

En gång i veckan har du ett ämne som kallas Mitt val. Det finns olika aktiviteter att välja mellan, till exempel motion, spela instrument eller måleri. Varje vecka samlas folkhögskolans deltagare för en gemensam samling med uppträdanden eller ett föredrag. Under året anordnas också aktiviteter som studie- och teaterbesök, stadsvandringar, friluftsdag och temadagar. Varje vinter genomförs traditionsenligt Operation Medmänniska. Då samlar vi in pengar till Stockholms Stadsmissions sociala verksamheter.

Kostnadsfri utbildning

Studier på folkhögskola är avgiftsfritt, men skolan tar varje termin ut en materialavgift som delvis täcker t ex kopiering, lån av läromedel och studiebesök. Materialavgiften är 700 kr per termin, varav 300 kr förskottsbetalas som en bekräftelse i samband med antagning. Eventuella avgiftsbelagda aktiviteter som tillkommer är frivilliga. Deltagaren står själv för kost, resor till och från skolan samt det material som förbrukas, som pennor och block.

Studierna berättigar till studiemedel via CSN.

Vid skolstart erbjuds deltagaren att hyra bärbar dator av skolan. För hyra av dator tillkommer 200 kr per termin utöver materialavgiften. Hyran för dator reduceras inte vid kortare studieperioder, till exempel på grund av avbrott. 

Läsårstider

9 januari 2019 - 7 juni 2019

20 augusti 2019 - 18 december 2019

Pia Wikström
Stadsmissionens Folkhögskola
Skolsekreterare

Korta fakta

  • Högskoleförberedande
  • Alternativ till komvux
  • Fokus på kultur, humaniora, media och pedagogik
  • Läs 1-3 år beroende på studiebakgrund
  • Tematiska studier
  • Grupparbeten och diskussioner