Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Stadsmissionens Folkhögskola
Meny
Sök
Stadsmissionens Folkhögskola

Ny i Sverige – Etableringskurs 6 månader

Etableringsgruppen på studiebesök
Är du nyanländ i Sverige och vill lära dig språket? Stadsmissionens Folkhögskola har en etableringskurs där du får lära dig mer om landet och hur samhället fungerar. Du studerar framför allt svenska.

I samarbete med Arbetsförmedlingen erbjuder Stadsmissionens Folkhögskola en Etableringskurs på heltid för nyanlända. Kursen innehåller bland annat språkundervisning på SFI-nivå och arbetsmarknadsorientering.

Kursens målgrupp är nyanlända som omfattas av etableringsuppdraget, främst personer med kort utbildningsbakgrund. Kursen innehåller bland annat kompetenskartläggning av varje deltagares nuläge och utbildningsbehov, undervisning i svenska motsvarande SFI med erfarna lärare, kunskapsprov för SFI-betyg och regelbundna studiebesök och arbetsmarknadsorientering.

Kursen ger många tillfällen till kontakt med deltagare på folkhögskolans andra kurser, liksom grundläggande datorkunskap. Vi har drama och bild för att utveckla språket och sammanhållningen i gruppen. Populära inslag är även hälsofrämjande och kulturella aktiviteter som utflykter och museibesök. Efter kursen finns möjligheter att fortsätta studera på SFI eller vid andra utbildningar.

Kursen vänder sig till

Nyanlända som omfattas av etableringsuppdraget, främst personer med kort utbildningsbakgrund.

Sök genom Arbetsförmedlingen

För att gå utbildningen måste personen vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och vara berättigad till etableringsstöd och anvisad utbildningen via Arbetsförmedlingen. Du kan inte anmäla dig till kursen hos oss. Tala med din handläggare på Arbetsförmedlingen om du är intresserad av kursen. 

Vill du veta mer om vad en etableringskurs är?
Se Arbetsförmedlingens film om Folkhögskoleutbildning i etableringsuppdraget.

Frågor om kursen

Kontakta Per Olov Henricson, samordnare för Etableringskursen, för frågor om kursen och aktuella startdatum. Se kontaktuppgifter nedan.

Kurser efter etablering

När du har avslutat kursen kan du söka svenskakurs för kvinnor med inriktning storkök om du är intresserad av att få jobb inom restaurang och storkök. Du ska då uppnått kunskaper i motsvarande SFI C och helst ha betyg i det. Du kan också fortsätta studera på till exempel komvux.

Per Olov Henricson
Stadsmissionens Folkhögskola
Lärare Etablering, SFI
Eva Qvist
Stadsmissionens Folkhögskola
Lärare svenska som andraspråk

Korta fakta

  • För dig som omfattas av etableringsuppdraget
  • Lär språket och om svenska samhället
  • Förberedande för vidare studier