Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Stadsmissionens Folkhögskola
Meny
Sök
Stadsmissionens Folkhögskola

Svenska på SFI-nivå - inriktning storkök

Svenska på SFI-nivå inriktning storkök
Vill du lära dig mer svenska? Vill du lära dig att laga mat i restaurangkök och öka chanserna att få jobb? På den här ettåriga språkkursen på SFI-nivå C-D kan du som är kvinna lära dig mer om mat, hälsa, hygien och samhälle. Du får också göra praktik på en arbetsplats. 

Under läsåret studerar du olika teman som t ex mat, hälsa och hygien. Svenska, grammatik, studieteknik, köksmatematik och grundläggande datakunskap ingår också. Teori varvas med praktik i skolans metodkök.

Praktik i storkök

På kursen får du lära dig svenska som du kan använda både i vardagen och på jobbet. Du får också lära dig om mat, olika matvanor och du får träna i skolans metodkök. Kursen innehåller även två praktikperioder utanför skolan, där du får träna både språket och dina nya kökskunskaper. 

Ökade chanser att få jobb

På kursen får du också kunskaper om hur du håller rent i ett restaurangkök och vilka regler som gäller, det som också kallas egenkontroll. Målet är att du genom studier och kökspraktik ska lära dig så mycket svenska att du efter avslutad kurs ska kunna jobba som köksbiträde eller studera vidare.

Övriga aktiviteter

En gång i veckan har du ett ämne som kallas Mitt val, då kan du välja mellan olika aktiviteter. Varje vecka samlas alla deltagare för en gemensam samling med uppträdanden eller ett föredrag. Under året anordnas också aktiviteter som studie- och teaterbesök, friluftsdag och temadagar. 

Kostnadsfri utbildning

Studier på folkhögskola är avgiftsfritt, men skolan tar varje termin ut en materialavgift som delvis täcker t ex kopiering, lån av läromedel och studiebesök. Materialavgiften är 700 kr per termin, varav 300 kr förskottsbetalas som en bekräftelse i samband med antagning. Eventuella avgiftsbelagda aktiviteter som tillkommer är frivilliga. Deltagaren står själv för kost, resor till och från skolan samt det material som förbrukas, som pennor och block.

Studierna berättigar till studiemedel via CSN.

Vid skolstart erbjuds deltagaren att hyra bärbar dator av skolan. För hyra av dator tillkommer 200 kr per termin utöver materialavgiften. Hyran för dator reduceras inte vid kortare studieperioder, till exempel på grund av avbrott. 

Läsårstider

9 januari 2019 - 7 juni 2019

20 augusti 2019 - 18 december 2019

Pia Wikström
Stadsmissionens Folkhögskola
Skolsekreterare

Korta fakta

  • Språkkurs på SFI-nivå C-D för kvinnor
  • Ett års heltidsstudier
  • Praktik i storkök