Hur är det egentligen att studera på Stadsmissionens Folkhögskola? Såhär i ansökningstider kan de vara bra att höra vad deltagarna själva tycker. Vi frågade Linus Dyrsmeds på Allmän kurs, inriktning kultur och samhälle.
Hur är det att studera på Stadsmissionens Folkhögskola?
- Det är lärorikt och kul. Man träffar människor från hela världen. Alla deltagare hjälper varandra och alla lärare har målet att alla ska gå ut härifrån med samma förkunskaper. Som en expedition där läraren vägleder mot nya mål och milstolpar och alla gör så gott de kan för att nå dit. Det känns som att alla får plats, tid och rum om man vill, att det är en fristad. Ansvaret ligger på en själv, samtidigt som man delar det med andra. Det är en pushande stämning bland deltagarna. Jag uppskattar verkligen alla mina lärare och mentorer, inte bara som lärare utan även som människor. Alla har de lyckats med att motivera mig att gå hit och att tycka det är roligt.
Vad uppskattar du med just din kurs?
- Det är intressant att läsa konsthistoria. Vissa saker som inte kan sägas med ord kan uttryckas i konst. All poesi, alla tavlor, alla skulpturer har någonting att berätta. Det vill jag också göra någon gång.
Den globala klimatkrisen blir en allt viktigare fråga för deltagarna på Stadsmissionens folkhögskola. För att öka kunskaperna i ämnet har folkhögskolan nu bjudit in flera andra folkhögskolor till gemensamma klimatdagar med föreläsare och workshops den 12 och 13 september, då över 500 folkhögskoledeltagare kommer att samlas i bland annat ABF-huset.
Folkhögskolans skrivkurs på distans, Skriv för att nå ut, har allt sedan den startade haft skolans högsta söktryck. Uppemot sextio personer med vitt skilda bakgrunder har denna termin sökt sig till den. Vi intervjuar läraren Anna Runer för att få reda på varför.
Hur kommer det sig att en känd musiker som turnerat världen över och levt kändislivet väljer att jobba som lärare på Stadsmissionens folkhögskola? Vi intervjuade David Lindqvist, basist i bandet Ceasars Palace och numera lärare på Allmän kurs.
Emma Kihlberg Dixgård är ny lärare på Stadsmissionens Folkhögskola. Med sin brokiga bakgrund från bland annat filmvärlden och juristyrket trivs hon jättebra.
Det blir allt populärare att studera till sin gymnasiebehörighet på distans. Så även på folkhögskolan som sedan ett halvår erbjuder allmän kurs på distans, där Minna Levin är en av mentorerna.
Under våren arbetar Allmän kurs med kultur och samhälle-inrikning med en muralmålning i ett av Stadsmissionens huvudkontors mötesrum. Förhoppningen är att utveckla deltagarnas konstnärskap och samarbetsförmåga, men framför allt göra mötesrummet trevligare.
I vår kommer allmän kurs årskurs 1 och 2 göra ett nytt ämnesövergripande projektarbete, ett så kallat tema. De ska studera hur människan sett på kroppen från antiken fram till idag.