Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Stadsmissionens Folkhögskola
Meny
Sök
Stadsmissionens Folkhögskola

Allmän kurs distans lockar många

2019-03-27
Det blir allt populärare att studera till sin gymnasiebehörighet på distans. Så även på folkhögskolan som sedan ett halvår erbjuder allmän kurs på distans, där Minna Levin är en av mentorerna.

- Kursen startade förra höstterminen och nu har vi ungefär 40 deltagare efter att också ha tagit in nya i januari. Anmälningarna har strömmat in med fler sökande än platser två terminer i rad, vilket är väldigt roligt, säger Minna.

Vad utmärker kursen?

- Den är helt utan fysiska träffar, vilket är ganska ovanligt. Allt skolarbete sker via vår digitala plattform. På allmän kurs distans läser vi förutom de vanliga ämnena i allmän kurs även ämnet friskvård. Vi tycker att det är viktigt för att vi tror att det bidrar till deltagarnas välmående och studieförmåga.

Kan du berätta lite mer om hur ni jobbar med friskvård?

- Varje vecka får deltagarna olika uppgifter i ämnet friskvård, och de har även ett schemalagt pass i veckan om ämnet. Många upplever idag stora utmaningar med stress, så därför har vi valt att lära oss mer om ämnet. Till exempel har vi pratat mycket om stresshantering och bland annat lärt oss om positiv och negativ stress.

Är det uppskattat bland deltagarna att ni inte har fysiska träffar?

- Vi har förstått det som att det har lockat deltagare. Många har inte möjlighet att dyka upp på skolan då de bor i olika delar av landet eller rentav utomlands. En del deltagare har också svårt att vara i en sådan social miljö som en fysisk skola innebär.

Minna nämner också att skolan självklart bjuder in till träffar på skolan för de som vill, men att det är svårt för de som inte bor i Stockholmsområdet.

Hur ser en vanlig skoldag ut?

- Varje måndag får deltagarna uppgifter som de lämnar in en vecka senare. Lärarna finns tillgängliga digitalt och via telefon och vi jobbar med olika former av lärande och redovisningar. Det finns också öppna diskussionskanaler i våra digitala forum så att deltagarna kan ha kontakt med varandra.

Hur fungerar kontakten mellan lärare och deltagare på distans?

- Det kan ju verka som att det skulle vara svårt eller speciellt att vara lärare på distans, men det är också en vanesak. Som lärare lär man sig snabbt att hantera kontakt på distans och vikten av att anpassa kommunikationen till vad just varje deltagare känner sig bekväm med, skrift eller telefon.

Vad är receptet för en framgångsrik distanskurs?

- Som med all undervisning handlar det om människorna och deras behov. Man behöver vara lite öppen som lärare i att våga testa lite nya pedagogiska metoder, så det är viktigt att vara flexibel, säger Minna och skrattar till.

Är distansundervisning framtiden för folkhögskola?

- Jag tror att det är en viktig del. Både fysisk och digital undervisning behövs och möter olika behov hos deltagarna. Jag tror verkligen att distansundervisning är något som kan ge  ännu fler en chans till studier, säger Minna och skyndar vidare för att fortsätta arbetet.

Olof Larsson

Ida Lugongo
Stadsmissionens Folkhögskola
Mentor och temalärare, allmän kurs distans