Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Stadsmissionens Folkhögskola
Meny
Sök
Stadsmissionens Folkhögskola

Kökskursen bjuder på examensluncher

Svenska för kvinnor - storkök
2017-04-25
Snart är skolterminen slut och våra duktiga deltagare går ut. Men innan dess bjuder kursdeltagarna i Svenska för kvinnor - storkök traditionsenligt alla folkhögskoledeltagare på lunch i matsalen.

Tisdagar och onsdagar vecka 19, 20 och 21 är det de som står vid grytorna i skolans matsal, som dallrar av lika delar nervositet och förtjusning.

Att deltagarna bjuder på examensluncher är en gammal tradition på folkhögskolan. Köksklassen, som nu studerat på skolan i åtta månader, delas in i små grupper som planerar, genomför, lagar och bordsserverar lunch för en folkhögskoleklass i taget. Varje grupp har tre "kockar" och tre "köksbiträden" som lagar maten i folkhögskolans lilla metodkök.

Veganska alternativ

Utmaningen är att utifrån en bestämd råvara hitta ett passande recept, räkna om receptet till rätt antal deltagare och tillaga och servera vid bordet. Till varje rätt ska det också att lagas veganska alternativ. Temat är crosscooking, det vill säga svensk husmanskost med inslag från deltagarnas hemländer, som till exempel Syrien, Eritrea, Thailand och Marocko. Tidigare år har det bland annat bjudits på brijani med kyckling, marockanskt lamm med couscous och vinbladsdolmar från Syrien. Examensluncherna brukar vara en mycket uppskattad händelse bland både personal och övriga deltagare.

Ulla Rudengård Hjerpe
Stadsmissionens Folkhögskola
Temalärare svenska köksinriktning