Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Stadsmissionens Folkhögskola
Meny
Sök
Stadsmissionens Folkhögskola

Kulturklassen förgyller huvudkontoret

2019-03-27
Under våren arbetar Allmän kurs med kultur och samhälle-inrikning med en muralmålning i ett av Stadsmissionens huvudkontors mötesrum. Förhoppningen är att utveckla deltagarnas konstnärskap och samarbetsförmåga, men framför allt göra mötesrummet trevligare.

I januari började klass K23, som den kallas, att arbeta med dekorationen av en vägg i Kolportören, ett sammanträdesrum på Stadsmissionens huvudkontor där många viktiga möten sker. En av de deltagarna som utför arbetet är Yasmina Ennouri.

- Vi kommer att göra en muralmålning, det är en sorts korsning mellan traditionell konst och inredning. Vårt tema är kärlek, det är i alla fall vad motivet betyder för mig, berättar Yasmina.

Motivet är ett stort lilaskimrande träd på en äng, omgivet av diverse djurmotiv inramat av en ljusblå himmel.

- Vi ville gestalta Stadsmissionens anda om att hjälpa andra med ett starkt träd som bär upp många löv med sina grenar. Skälet till att det blev så många naturmotiv var för att visa på att även människor kan leva i symbios med varandra. Djuren vi målar är både önskemål från dem som arbetar på huvudkontoret men även några av våra egna favoriter. Det är häftigt hur man kan fånga något magiskt med hjälp av färg. 

Yasmina berättar att arbetet är en lång process med många utmaningar. Det tycker även Lena Sultan, bildlärare på folkhögskolan och ansvarig för uppgiften.

- Det har blivit en övning i kommunikation och demokrati, det är en grupp fantastiska deltagare som jag jobbar med, men självklart är alla inte överens hela tiden och ibland uppstår missförstånd. Vi har fått jobba en del med både praktisk och social problemlösning, säger Lena och fortsätter:

- Det är fint att de vill ge så mycket, det är inte ovanligt att deltagarna stannar kvar långa stunder fast lektionen är slut. Det uppskattar jag djupt eftersom det visar på vilken ambition som finns. Vi har haft många lugna, djupa samtal när vi målat och det är fint hur konsten kan ge en stund för reflektion tillsammans, fortsätter hon.

Lena Sultan hoppas att den stämning och anda hon upplevt via väggmålningen kommer att leva kvar för dem som ska använda rummet.

Johannes Hilariusson

Anna Runer
Stadsmissionens Folkhögskola
Biträdande rektor