"Vi kommer att använda staden"

2020-03-27
I höst startar en ny kurs, Allmän kurs grund, på skolan. Vi passade på att fråga Ida Lugongo, en av lärarna, lite mer om den.

Vem är kursen till för?

- De som inte är helt klara med grundskolan och inte har slutbetyg utan kanske några ämnen kvar att läsa. Man kan också påbörja vissa gymnasiebehörigheter om man vill. Man bör också vara minst 18 år gammal, men vi kan göra vissa undantag. Det finns ingen övre åldergräns.

Behöver man några förkunskaper?

- Inga speciella egentligen, men om man har kommit till Sverige på senare år behöver man ha läst minst halva SVA Grund eller motsvarande.

Vad utmärker kursen?

- Att vi är en relativt liten klass, max 15 personer, som studerar och växer tillsammans. Det är viktigt att alla mår bra och känner trygghet och kan stärka varandra. Vi läser svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matte och samhällskunskap. Vi kommer att försöka använda staden och utemiljön under våra lektioner och till exempel ta diskussionspromenader, besöka utställningar eller andra platser som vi läser om.

Vad tycker du är viktigt för att vara en bra pedagog?

- Relationen med den enskilde deltagaren, allting börjar där.

Varför är Stadsmissionens folkhögskola så bra?

- För att det är en hjärtlig stämning på skolan där alla har chans att växa ihop med andra och utveckla olika sidor av sig själv. Här vill vi se varandra och är nyfikna på varandra!

Ida Lugongo
Stadsmissionens Folkhögskola
Mentor och temalärare, allmän kurs distans