Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Stadsmissionens Folkhögskola
Meny
Sök
Stadsmissionens Folkhögskola

Skriv för att nå ut – distanskurs på halvfart

Kursdeltagare på distanskurs
Vill du förändra något i samhället? Har du ett budskap som du vill få ut? Stadsmissionens Folkhögskolas distansutbildning Skriv för att nå ut ger dig kunskaper om hur text och bild kan användas i opinionsbildning. Vårens kurs är nu full men en ny planeras till i höst.

På kursen Skriv för att nå ut lär du dig hur du skriver texter och formulerar budskap med syftet att påverka människor. Du får grundläggande kunskaper om hur du uttrycker dig i text och bild för att sprida ditt budskap och väcka opinion. Skriva för webb och blogg, skriva marknadsförande text och analysera bilder är exempel på uppgifter. Det är ingen renodlad skrivkurs, men utgångspunkten är det skrivna ordet. 

Skrivkursen pågår på distans och halvfart, med några frivilliga träffar. Den vänder sig till dig som vill lära dig mer om opinionsbildning och att kommunicera genom text.

Lärare är Karin Jacobson, som har arbetat som skrivande journalist i nio år och som marknadsförare i sju år och Anna Runer, erfaren och uppskattad lärare i svenska och kreativt skrivande. Kursdeltagarna är medskapare av kursupplägget.  

Seminarier i digitalt klassrum

Undervisningen sker genom seminarier i ett digitalt klassrum. Det betyder att du kan delta i kursen oavsett var i landet du bor. En viktig del av kursen är kursdeltagarnas respons på varandras alster – texter, analyser, bilder och ljud. All respons, både från lärare och deltagare, sker i det digitala klassrummet och per e-post. Du bör vara beredd att lägga minst 15 timmar i veckan på studierna för att kunna tillgodogöra dig dem.

Du behöver ingen speciell förkunskap för att kunna gå kursen, men du måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling.

Exempel på kursinnehåll:

 • Att skriva sammanfattande och lättfattligt
 • Att skriva riktade texter som debattartiklar och presentationstexter
 • Retorik i tal och skrift
 • Intervjuteknik
 • Analys av opinionsbildande kampanjer i sociala medier och på reklamplats
 • Att skriva projektansökan
 • Grundläggande bildkomposition

Kursen avslutas med att deltagarna tillsammans eller var för sig arbetar med ett större projekt: till exempel en blogg, en hemsida, en pod, ett facebook-konto eller en projektansökan. Det mesta som kräver skrivande får plats i projektet!

Intyg på dina kunskaper

Efter avslutad kurs får du ett intyg om färdigheter i följande:

 • Skrivande
 • Foto- och layoutkunskap
 • Att nå ut med budskap
 • Skriva projektansökan

Studietid och studiemedel

Kursen är kostnadsfri och berättigar till CSN på gymnasienivå. Studierna vårterminen 2019 pågår januari-juni, där den effektiva kurstiden är 20 veckor och det du får studiemedel för. När du blivit antagen rapporterar skolan det till CSN. När skolan startar ska du via Mina sidor på CSN eller deras app bekräfta att du påbörjat dina studier. Skolan gör detsamma. När båda meddelat kommer CSN att starta utbetalningen.

Antagningskrav och ansökan

Du behöver behörighet i minst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 från gymnasiet, komvux, eller motsvarande för att bli antagen till kursen. Du ska också vara minst 18 år gammal. Kursen för våren 2019 är nu full och ansökan stängd. Vid frågor om kursen, kontakta Karin Jacobson, kursansvarig, karin.jacobson@stadsmissionensskolstiftelse.se eller via telefon 0704-979 808.

 

 

 

 

Karin Jacobson
Stadsmissionens Folkhögskola
Lärare social inriktning, svenska som andraspråk och distanskurs