Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Stadsmissionens Folkhögskola
Meny
Sök
Stadsmissionens Folkhögskola

Frihetsbudskap på nymålade väggar

2018-02-08
Gröna skogar, blommande träd, en räv och orden No borders, no nations. Sedan december har Ailin Moaf Mirlashari och Nader Attiyah från organisationen Förorten i centrum varit på folkhögskolan och tillsammans med deltagarna i Allmän kurs, kultur och samhälle, arbetat fram två muralmålningar inne i skolans lokaler. Idag invigs de.

Vad är muralmålning?

- Det är en väggmålning. Vi är också en del av en internationell rörelse som använder muralmålningar som ett verktyg för folk att höja sina röster och ta plats i det offentliga rummet. Förorten i centrum har arbetat med det sedan 2010 och vi jobbar även på bland annat äldreboenden och förskolor. Ibland har vi också bjudit in boenden i förorter som Husby och Skärholmen till att skapa kollektiva målningar, säger Ailin Moaf Mirlashari.

Hur har ni jobbat här?

- Vi började med att spåna fram idéer till vad målningarna skulle visa och stå för. Det blev diskussioner om samhällsfrågor, politik och värderingar. Utifrån kanske 30 sådana idéer skapade vi ett mindre antal teman som sedan blev bildskisser som vi till sist började måla, fortsätter hon.

Vad lär man sig?

- Förutom samhällskunskap, bild och konstnärlig gestaltning utvecklas också språket, dels genom diskussionerna och dels genom formuleringarna.

Vad är det roligaste med det här uppdraget?

- Att få följa en kreativ process i en grupp under en så lång tid. Först hade vi bara ett tomt blad, sedan märkte deltagarna att de hade tillräckligt med idéer och nu står vi här med de färdiga väggarna framför oss!