Moa: ”Jag har alltid velat jobba med människor”

Moa Dahlström behandlingspedagog
Efter en mässa för yrkeshögskoleutbildningar fick Moa Dahlström upp ögonen för yrket behandlingspedagog och förstod att det var vad hon ville bli. Läs hennes berättelse om varför utbildningen och yrket är så spännande.

Moa Dahlström går andra året på Behandlingspedagog/socialpedagog. Så här beskriver hon varför hon trivs så bra med utbildningen: 

- Det är väldigt lyxigt att hamna i ett sammanhang med människor som är nyfikna på ungefär samma saker som jag själv. Eftersom vi alla har olika bakgrund så lär jag mig hela tiden nya saker. Utbildningen är väldigt bred och vi berör många viktiga ämnen. Vissa av kurserna önskar jag var längre och mer fördjupande men å andra sidan uppskattar jag att utbildningen bara är på två år. Jag får helt enkelt fördjupa mig mer i de ämnen som jag själv tycker är extra intressanta.


Att jobba med människor lockade Moa

Moa är utbildad konditor/bagare men efter många år i yrket ville hon göra något annat. Hon besökte en mässa för yrkeshögskoleutbildningar och fick då upp ögonen för yrket behandlingspedagog. När hon kom hem började hon söka efter utbildningar till behandlingspedagog i Stockholmstrakten och hittade Stadsmissionens Yrkeshögskola.

-  Jag har alltid velat jobba med människor. Att baka är superkul, men jag har alltid haft längtan efter att få göra någonting mer. Att det är mycket praktik tycker jag är jättebra och av tidigare erfarenhet är det så man får in en fot i branschen. Målet att bli behandlingspedagog var nog den största drivkraften. Jag har egentligen aldrig pluggat så mycket så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig.

 
Nervöst att söka och vänta på besked

Efter ansökan följde en lång väntan på antagningsbeskedet.

- Åh, det var jättepirrigt! Jag hade ju ingen tidigare erfarenhet inom socialt arbete men en hel del erfarenheter ur mitt privatliv så jag visste inte om det skulle räcka eller inte. Jag minns att jag gick fel när jag skulle på intagningen så jag kom med andan i halsen och var så nervös!

Moa minns första tiden på skolan lite som en chock med känslan ”hur ska jag klara det här?”

- Det kändes som att alla andra studerande hade sån koll och att dom hade så mycket erfarenhet av att arbeta socialt. Till en början gjorde det mig jättestressad men efter ett tag insåg jag att mina tidigare erfarenheter både yrkesmässigt och personligt också var betydelsefulla.


Det bästa med utbildningen är …

Det Moa uppskattar bäst med utbildningen är alla diskussioner som kommer upp i klassen och när studerande och lärare bjuder på egna upplevelser.

- Jag gillar också att det finns mycket utrymme för reflektion. Sen har vi haft flera lektioner som heter Dynamisk Pedagogik som jag älskar. Det är rätt flummigt, men väldigt avväpnande. Lektionerna ser väldigt olika ut och det kan vara allt ifrån att måla, till att röra sig till musik eller diskutera i grupp om olika saker. 
 
Hon tycker att alla kurser har varit väldigt intressanta och viktiga. Att göra praktik och att kunna applicera det man läst om i skolan har varit jättehäftig. På frågan om vad som är roligast ute på en arbetsplats svarar Moa:

- Att alla dagar ser så olika ut och att en träffar så många nya människor. Det är fint att mötas i skratt och värme trots att många som en arbetar med har det väldigt svårt i livet.


Vill jobba med ungdomar

Jobbchanserna efter utbildningen är goda, eftersom utbildningen är så bred, givetvis med variation beroende på vad man är intresserad av att jobba med. Moa vet vad hon vill:

- I framtiden skulle jag gärna jobba på ett behandlingshem för ungdomar med missbruk, kriminalitet och/eller en psykosocial problematik. Att jobba med samtalsgrupper vore också väldigt spännande, det kanske går att kombinera. Vi får se vad framtiden erbjuder helt enkelt.

Jag har växt som person under utbildningen och träffat jättemånga nya fina människor. Jag är så förväntansfull inför att börja jobba!