"Bred utbildning med en touch av kreativitet"

Sara Jarlekrans, Terese Afferdal och Hanna Isaksson går på samhällsprogrammet media på Grillska Västerås. De valde Grillska för att det är en personlig och trygg skola som är seriös och har bra resurser och utrustning.

Berätta kort om programmet

Det är en bred samhällsutbildning med en touch och krydda av kreativitet.

Varför valde du denna skola och detta program?

Sara Jarlekrans - Samedia15
Sara Jarlekrans - Samedia15

Sara - Här får vi vettiga verktyg och utrustning såsom bra kameror och datorprogram för att kunna träna på riktigt och därmed få en givande utbildning. Det är personligt och man har bra kontakt med lärarna. Det pratades gott om Grillska Gymnasiet i Västerås, Grillska hade bra rykte. Skolmaten är jättebra, till och med den vegetariska maten är bra här. Jag lockade av dess popularitet och att det är höga intagningspoäng, vilket gör skolan attraktiv.

Terese -Jag var här på öppet hus och prova-på-dagar och tyckte att det var seriöst och att det var bra lärare samt att det är trevligt här. Skolan är liten och man har bra kontakt med lärarna.

Hanna: - Det var en liten skola vilket var avgörande för mig. Prova-på-dagar gav mig en bra känsla eftersom skolan kändes trygg och personlig där elever och lärare har bra kontakt- även lärare som man inte har i undervisningen hälsar på en, vilket är mysigt. När jag skulle välja till gymnasiet, fick jag tipset att välja nått brett och roligt, där jag kan ha kul, vilket det verkligen har varit här på samhällsmedia på Grillska.

Något du tycker att blivande elever ska tänka på och veta om programmet?

Sara och Terese - Vi har långa lektioner där man får chansen att komma in i arbetet och komma en bra bit på väg. Det blir sammanhängande lektioner där man får mycket arbete gjort. Schemat och lektionsupplägget är bra och givande. Skolan har bra geografiskt läge då vi har närhet till centralen så det är lätt att pendla hit.

Hanna - Det är lagom långa pass där man får mycket gjort, men används inte lektionstiden väl så hamnar man efter. Här får man också vara sig själv och man blir inte en i mängden. Det är personligt med egna hemklassrum samt tryggt där skolan är ganska liten och skapar närhet till andra elever. Det är ingen mobbning eller kränkningar här. En anledning kan vara att skolan är liten och alla syns, en annan är att vi har insyn i alla grupprum och klassrum med glasfönster vilket kan minska risken för att bli utsatt.

Samedia14 Hanna Isaksson
Hanna Isaksson - Samedia14

Vad är det bästa med ditt program och skolan?

Sara - Vi har alltid en trevlig stämning i skolan och i klassen vilket gör att det känns bra att gå till skolan. Vi har bra connection med lärare samt elever och det skapar en härlig atmosfär.

Samedia15 Terese Afferdal
Terese Afferdal - Samedia15

Terese - Det bästa med skolan tycker jag är att det är en lugn och trygg skola med härlig stämning. Man har också bra kontakt med lärarna. Det bästa med mitt program är att det är brett och varierat och mycket praktiskt arbete, inte bara sitta vid skolbänken. Vi har bra utrustning och får göra verklighetstrogna projekt.

Hanna - Det bästa med skolan är att vi har hemklassrum som skapar gemenskap och trygghet. Vi har fått göra många programöverskridande arbeten samt att det är en lugn och skön atmosfär här.

Vad har du för känsla inför framtiden?

Sara - Programmet är brett och högskoleförberedande så framtiden känns ljus. Jag hade inte valt nåt annat om jag fick välja om eftersom vi har en bred utbildning. Det är svårt att inte trivas!

Terese - Jag vet inte vad jag vill efter gymnasiet men jag vet att jag har valmöjligheter och får användning för min utbildning. Fick jag välja om så hade jag valt Grillska Gymnasiet igen för jag trivs så bra här och tycker verkligen att det är en bra skola med bra lärare och härlig stämning i klassen.

Hanna - Programmet har öppnat möjligheter då vi har haft praktik som gjort att jag har fått jobb på radio. Vi har också fått chansen att testa på och se hur riktiga arbetslivet är genom studiebesök. Vi har arbetat mycket i projekt vilket gett en känsla för vad arbetslivet handlar om. Exempelvis har grupparbeten gjort det lättare att samarbeta med andra, vilket är bra när man sen ska ut i arbetslivet. Jag har fått ett brett program som ger många möjligheter.