Samhällsprogrammet beteende

Två elever på sam beteende high fivar varandra
Är du intresserad av mänskligt beteende, samhällsfrågor och vill arbeta med att leda, organisera eller utveckla människor? Samhällsprogrammet inriktning beteende på Grillska Västerås är ett brett program för dig som vill läsa vidare på högskolan.

På Samhällsprogrammet beteende på Grillska Västerås varvar du dina gymnasiestudier med träning och du har flera idrottspass i veckan. 

Programmet ger dig kunskaper för fortsatta högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Du utvecklar dina kunskaper om samspelet mellan individ och samhälle och om människors olika livsvillkor och förutsättningar. Samtidigt lär du dig om kroppen, träning, hälsa och ledarskap. Inriktningen är bred och passar dig som vill studera vidare till en rad yrken exempelvis socionom, sjukgymnast, lärare, PT eller polis. 

Idrott och ledarskapsprofil

Du har flera idrottspass i veckan, två av dessa pass med din profil crosstraining. Du får en bred kunskap om träning med fokus på kondition och styrka, hälsofrågor samt ledarskap där teori varvas med praktik.

Kunskap om människors drivkrafter och beteende

Du får kunskap om både dina egna och andras styrkor och vi vill ge dig förståelse för varför människor agerar och beter sig på olika sätt och hur samhället påverkas av hur man agerar. Du läser bland annat kurser i moderna språk, kommunikation och sociologi. 

Möjlighet att driva eget företag

Du läser också entreprenörskap och får möjligheten att starta, driva och avveckla ett UF-företag i samarbete med Ung Företagsamhet. Därmed får du chans att använda och utveckla dina färdigheter inom ledarskap, kommunikation och initiativförmåga, samt hur dessa kan kombineras med ett hälsoperspektiv och ett samhällsengagemang.

Vi får lära oss det mesta om kroppen, hur den fungerar, hur vi kan träna, vad vi kan träna och varför. Men också öva på ledarskap genom att till exempel agera personliga tränare. .

Adam Lennkvist, årskurs 2, samhällsprogrammet beteende

Kristina Rönnblom
Grillska Västerås
Arbetslagsledare samhäll beteende, lärare religion, samhällskunskap och filosofi

Korta fakta

Samhällsvetenskapsprogrammet beteende

  • Högskoleförberedande
  • Du lär dig om människor på individ- och samhällsnivå
  • Du får kunskaper om egna och andras styrkor och beteende
  • Idrott- och ledarskapsinriktning, profil crosstraining
  • Bredd och fördjupning inom idrott, hälsa och ledarskap