El- och energiprogrammet IT - Västerås

Elever El- och energi IT
Gillar du IT och tänker dig en framtid som nätverkstekniker eller inom IT-support? El- energiprogrammet IT på Grillska Västerås är en yrkesutbildning inom nätverk. Du kan även välja att läsa högskoleförberedande kurser. 

Gillar du IT, nätverksteknik och kommunikation på nätet? Tänker du dig en framtid som server- och nätverkstekniker, IT-supportansvarig eller liknande? Då är det här programmet för dig.

Vårt el- och energiprogram med inriktning dator- och kommunikationsteknik passar dig som är intresserad av hur datorer fungerar, konfigureras och kopplas ihop i nätverk. Du kan välja kurser som ger grundläggande högskolebehörighet samt matematik eller programmering.  Du utbildas för att kunna vara med och påverka morgondagens informationsteknik, datorhantering och server- och nätverkslösningar.

Lär dig branschens verktyg och jobba praktiskt

Under utbildningen lär du dig att administrera, hantera och utveckla tekniska verktyg och aktuella server- och nätverkstekniker. Teknik och nätverk är centralt i utbildningen liksom förmåga att ge god service och att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem.

I utbildningen ingår 15 veckors praktik (APL) där du får använda dina kunskaper på en arbetsplats.

Mer engelska och möjlighet till certifiering

Du läser kurser i nätverksteknik, serverhantering, webbutveckling, elektronik och mikrodatorteknik. Eftersom mycket av studiematerialet är på engelska har vi valt att lägga in en ytterligare kurs i engelska i poängplanen.

Det finns möjlighet till Cisco-certifiering då skolan är ansluten till Cisco Networking Academy och Microsoft.

På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap, där du får prova på att starta och driva ett företag via Ung Företagsamhet. Där får du möjlighet att utnyttja dina tekniska färdigheter och kombinera dessa med ett samhällsengagemang.

Efter studenten

  • När du har läst ett yrkesprogram kan du börja arbeta direkt efter studenten.
  • Programmet passar dig som vill bli datatekniker, IT-supportsansvarig, nätverksadministratör eller nätverkstekniker.
  • Vill du läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet använder du ditt individuella val till att läsa högskoleförberedande kurser och kan då nå grundläggande högskolebehörighet.
     

Alla kurser går ihop och bygger på varandra. Det blir som en arbetsdag där jag får mycket gjort i flera kurser.

Oskar, årskurs 3 El- och energiprogrammet IT

Torbjörn Hedin
Grillska Västerås
Arbetslagsledare el- & energi IT, lärare elämnen och nätverks- och serverämnen

Korta fakta

El- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik (IT)

  • Yrkesexamen med möjlighet till jobb direkt
  • Högskoleförberedande kurser som tillval 
  • Möjlighet till Ciscocertifiering
  • 15 veckors praktik