Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Grillska Gymnasiet – Västerås
Meny
Sök
Grillska Gymnasiet – Västerås

Grillska Västerås i Rumänien

2017-05-31
Ekonomitvåan och SamhällBeteendetvåan va i början av juni i Bukarest, Rumänien. Denna studieresa görs i kursen Samhällskunskap 2 för att få en inblick i hur Rumänien, på olika nivåer, jobbar för att förändra landets villkor och politiska system.

Läs och kolla in filmen från resan!

Tisdag 30 maj

Resan från Västerås till Bukarest flöt på utan några större incidenter. Klockan 06.00 i morse var vi framme och incheckade, så en sovmorgon var välbehövlig.

Kö till incheckningen på Arlanda

På eftermiddagen kom Like a local och mötte upp oss vid vårt hostel. De guidade runt oss i staden och tog oss till både kyrkor och historiska platser. Solen sken, det var varmt och skönt och guiderna var väldigt duktiga och intressanta. Under kvällen har vi utforskat staden på egen hand!

Elever besöker kyrka

Imorgon väntar bland annat svenska ambassaden.

Fler bilder hittar du på Facebook.

Onsdag 31 maj

Första destinationen idag var svenska ambassaden där vi fick träffa ambassadör Annelie Lindahl Kenny och amabassadråd Alexander Peyre Dutrey. Ett mycket bra och intressant besök. De berättade om sitt arbete som innebär att hålla sig uppdaterade med vad som händer i landet, utöka relationen mellan Sverige och Rumänien samt knyta kontakter. Vi fick även höra om aktuella politiska och sociala frågor rörande landet och det rumänska folket.

Bild från ambassaden

På eftermiddagen delade vi in oss i fyra grupper som besökte olika organisationer och verksamheter.

DNA, National Anticorruption Directorate

DNA är en myndighet bestående av bl.a. åklagare som jobbar mot korruption bland makteliten. Vi fick ta del av hur deras arbete utvecklats från starten 2002 fram till idag. Det blev väldigt tydligt hur viktigt det är att korruption inom eliten, som är ett arv från den tidigare diktaturen, utreds för att får en fungerande demokrati.

DNA, skylt på fasad

Mark Twain International School

Elever och lärare från en privat skola i Bukarest mötte upp våra elever för att tillsammans äta en traditionell rumänsk lunch, bowla och utbytta erfarenheter.

Elever och lärare

Agentia Impreuna

Denna organisation jobbar för att värna om mångfald och motverka diskriminering pga etnicitet, religion eller sexuell läggning, främst mot romer. Organisationen finansieras bl.a. av EU och med dessa bidrag kan romska grupper få hjälp att etablera sig i samhället.

Elever på besök på Agentia Impreuna

Star of hope

Star of hope har tolv verksamheter i Rumäniens mest fattiga områden. Deras verksamhet hjälper barn och deras familjer att skapa möjligheter både på kort och lång sikt. De ger bl.a. föräldraföreläsningar, lek, pyssel, läxhjälp, och interaktion. Organisationen fungerar som ett skyddsnät för dessa barn och familjer och ger dem förutsättningar till ett rikare liv i form av utbildning och jobb.

Elev och flicka på Star of Hope

Torsdag 1 juni

En mycket varm dag, men vi bestämde oss ändå för att gå promenaden på ca 1h till den lokal där vi bestämt träff med Funky Citizens och Rise Project. Funky Citizens är en organisation som jobbar med att uppmärksamma korruption inom landet på ett "funky sätt". Detta för att framför allt tilltala unga människor och få dem intresserade, men också att lära rumäner att kunna granska lokalpolitiker och deras beslut.

Rise Project fokuserar på grävande journalistik med fokus på att avslöja maktmissbruk och trafficking.

Elever lyssnar på föreläsning

Fredag 2 juni

Vi började dagen med ett besök i parlamentet. Säkerhetsrutinerna var stora med många förberedelser innan och gedigen kontroll av pass m.m på plats. Parlamentet är en imponerande byggnad med en hemsk historia. Åsikterna om byggnaden är kluvna, vissa anser att det är den finaste byggnaden medan för andra väcker den många negativa känslor.

Hela parlamentet är byggt av inhemskt material, marmor, mängder med takkronor, utsmyckningar och dekorationer i guld.

Elever på trappa

Vi fick se ca 5 procent av byggnadens 340 000 kvadratmeter. Den är den näst störta administrativa byggnaden i världen och en av de dem dyraste som någonsin byggts, vilket fick fruktansvärda konsekvenser för befolkningen i landet, t.ex. brist på mat och ransonering av el.

Parlamentsbyggnaden

Resan har varit händelserik, intressant och lärorik!