Barn- och fritidsprogrammet

Ledarskap i Ekeby

Vem passar programmet för?

Barn- och fritidsprogrammet på Grillska Uppsala är ett yrkesprogram med inriktning fritid och hälsa med fokus på träning och ledarskap. Programmet passar dig som vill arbeta med pedagogiskt ledarskap eller friskvård. Det betyder att du får lära dig om människors miljöer, hälsa och om vad som motiverar människor i grupp och individuellt. Inriktningen passar dig som är aktiv, gillar att träna och utmana dig fysiskt.  

Vad får jag lära mig?

Du läser bland annat fördjupande kurser inom träningslära, aktivitetsledarskap samt kost och hälsa. Utbildningen har ett starkt fokus på kommunikation, etik och demokratiska värderingar liksom förmågan att motivera, träna och uppmuntra andra. Första året på gymnasiet fokuserar på att leda dig själv och utveckla din egen hälsa. Under andra året får du påbörja att leda andra i grupp och individuellt. Under tredje året på Grillska bedrivs en stor del av undervisningen ute i externa verksamheter där du får möta och leda människor med olika förutsättningar och mål. 

Vad är speciellt för Grillska?

På Grillska arbetar vi utifrån att samhällsengagemang leder till ett mänskligare samhälle och samhällsutveckling. På barn- och fritidsprogrammet här på Grillska har vi en verklighetsnära undervisning där du får skapa bland annat egna evenemang, eget hälsoarbete och projekt för motivation och samhällsengagemang. Eleverna får till exempel planera och leda skolans årliga hälsodagar och avslutningsinnebandy.

Vad kan jag arbeta med efteråt?

Efter studenten kan du arbeta inom fritidsverksamhet eller pedagogisk verksamhet, inom friskvård eller hälsobranschen med yrken med koppling till träning, hälsa och ledarskap.

Vad kan jag studera efteråt?

Du som vill läsa vidare efter gymnasiet kan välja högskoleförberedande kurser. Programmet ger en bra grund för dig som antingen vill arbeta inom fritids- eller pedagogisk verksamhet, hälsobranschen eller vill studera vidare på högskolan till exempelvis polis, brandman, lärare, hälsocoach, fysioterapeut eller socionom.

Testa att driva eget företag

Du går också en kurs i entreprenörskap med fokus på hälsa och pedagogiskt ledarskap. Under ett läsår får du chans att starta och driva ett eget företag i samarbete med Ung Företagsamhet, gärna kopplat till hälsa, träning eller ledarskap. 

”Det bästa med Grillska är klassen, lärarna och programmet! Grillska kan vara det bästa som hänt mig! -Klassen är helt underbar” 

Kerstin, Barn & Fritid årskurs 1 

 

Johannes Gustafsson
Grillska Uppsala
Kontaktansvarig Barn- och fritidsprogrammet. Förstelärare i sammanhållna lektionspass, Lärare ledarskap, Mentor BF20

Korta fakta

Barn- och fritidsprogrammet fritid och hälsa

  • Framtid inom den växande hälsobranschen
  • Fysisk aktivitet med fokus på ledarskap, personlig och funktionell träning
  • 75 dagars praktik