Barn- och fritidsprogrammet

Ledarskap i Ekeby
Vill du arbeta med människor och med att motivera och leda grupper? Barn- och fritidsprogrammet på Grillska Uppsala är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med pedagogiskt ledarskap eller friskvård. 

På barn- och fritidsprogrammet inriktning fritid och hälsa är fokus på träning och ledarskap. Det betyder att du får lära dig om människors miljöer, hälsa och om vad som motiverar människor i grupp och individuellt. Inriktningen passar dig som är aktiv och gillar problemlösning.   

Ledarskap genom fysisk aktivitet

Du läser bland annat fördjupande kurser inom träningslära, aktivitetsledarskap samt kost och hälsa. Utbildningen har ett starkt fokus på kommunikation, etik och demokratiska värderingar liksom förmågan att motivera, träna och uppmuntra andra. 

Samhällsengagemang genom hälsa

På Grillska arbetar vi utifrån att samhällsengagemang leder till innovation och samhällsutveckling. Genom verklighetsnära undervisning får du skapa bland annat egna evenemang, eget hälsoarbete och projekt för motivation och samhällsengagemang. Eleverna får till exempel arrangera event som skolans årliga hälsodagar och avslutningsinnebandy.

Du går också en kurs i entreprenörskap med fokus på hälsa och pedagogiskt ledarskap. Under ett läsår får du chans att starta och driva ett eget företag i samarbete med Ung Företagsamhet. 

Högskolekurser som tillval

Du som vill läsa vidare efter gymnasiet kan välja högskoleförberedande kurser. Programmet ger en bra grund för dig som antingen vill arbeta inom fritids- eller pedagogisk verksamhet, hälsobranschen eller vill studera vidare på högskolan till exempelvis polis, brandman, lärare, hälsocoach, fysioterapeut eller socionom.

Johannes Gustafsson
Grillska Uppsala
Kontaktansvarig Barn- och fritidsprogrammet. Förstelärare i sammanhållna lektionspass, Lärare ledarskap, Mentor SB18

Korta fakta

Barn- och fritidsprogrammet fritid och hälsa

  • Framtid inom den växande hälsobranschen
  • Mycket fysisk aktivitet med fokus på ledarskap, personlig och funktionell träning
  • 15 veckors praktik
  • Många praktiska moment i utbildningen