Hantverksprogrammet frisör

Frisörelev och frisörlärare Linda
För dig som vill bli frisör och är intresserad av mode, styling, trender och hårdesign? Då är hantverksprogrammet frisör en utbildning för dig. På Grillska Gymnasiet Eskilstuna får du en yrkesexamen och du kan även välja att läsa högskoleförberedande kurser.  

På hantverksprogrammet frisör lär du dig att designa, skapa och hantera visningar och event utifrån kundens önskemål vid högtider som exempelvis bröllop.

Under utbildningen lär du dig alla grunder inom frisöryrket och du får möjlighet att välja till kurser där du kan få kunskaper inom makeup, hårförlängning och nagelvård. Du får kunskap om hur hår och makeup bidrar till en helhet inom styling, kulturevenemang och modereportage. 

Du kan börja jobba direkt eller läsa vidare

Programmet är yrkesförberedande. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan börja jobba. Programmet passar dig som vill bli frisör, färgtekniker, stylist, make-up artist, säljare av skönhetsprodukter, eller dig som vill öppna din egen salong eller arbeta i modebranschen. 

Lärare med lång erfarenhet

Du får undervisning av lärare med lång erfarenhet inom branschen och som har både gesäll och mästarbrev. Mästarbrevet innebär att de är behöriga att bedöma både delprov och gesällbrev som är några av de yrkesprov blivande frisörer genomför. På Grillska har vi en tradition att delta i Frisör-SM för skolelever. Flera av våra elever har tagit medaljer i både Frisör-SM och Yrkes-SM.

Chans till jobb direkt efter examen

Du som går på frisörskolan är på praktik två veckor i årskurs ett och en dag i veckan under årskurs två och tre. Skolan har ett nära samarbete med branschen i branschråd och ett antal företag i både Eskilstuna och närliggande kommuner tar emot dig som elev så att du får lära sig yrket på plats, så kallat arbetsplatsförlagt lärande. Den regelbundna kontakten med branschen gör att många elever påbörjar sin färdighetsutbildning på APL-platser genom extrajobb. 

Kundträning i skolans egen salong

Skolan har även en egen frisörsalong som heter Salong Skönheten där det bedrivs undervisning varje dag och där våra elever tar emot kunder precis som på en vanlig salong. Vi utför alla behandlingar inom professionell hårvård. Följ Salong Skönheten på facebook för senaste nytt om salongen. 

Skolan bekostar delprov i gesällbrevet 

Skolan bekostar delprovet som eleven avlägger i slutet i årskurs 3, det är en del i elevens utbildning mot Gesällbrevet. Gesällbrevet är frisörbranschens yrkesbevis och ett prov som visar att du besitter goda kunskaper inom yrket. 

”Jag fick jobb som frisör innan jag tog studenten”

 

Lärare Linda Karlsson Grillska Eskilstuna
Linda Karlsson
Grillska Eskilstuna
Lärare i frisörämnen, mentor HVFRI18

Korta fakta

Hantverksprogrammet, inriktning frisör

  • Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb
  • Branschens delprov bekostas av skolan inför gesäll
  • Stylistkurser som individuellt val
  • Tävla med skolan i DM och SM med ett av Sveriges bästa frisörprogram
  • Jobba med kunder i skolans egen salong och gör praktik hos yrkesverksamma frisörer