Handels- och administrationsprogrammet

Elev och lärare på handels
Skulle du vilja driva eget företag och är intresserad av försäljning, reklam och service? Då är handel- och administrationsprogrammet med inriktning handel och service på Grillska Gymnasiet Stockholm en utbildning för dig. 

På handels- och administrationsprogrammet lär du dig om grunderna för att köpa och sälja produkter och tjänster. Du får kunskaper om inköp, marknadsföring och reklam, avtal och försäljning. Du lär dig hur det fungerar i större och mindre företag, handel via nätet och med olika slags varor, både i Sverige och globalt. 

Yrkesexamen med stora chanser till jobb

Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram och du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Du som vill fortsätta studera på högskolan eller yrkeshögskolan kan läsa högskoleförberedande kurser.  

Programmet passar dig som vill bli säljare, inköpare, driva butik eller arbeta med marknadsföring. Du får också goda grunder för att arbeta inom andra serviceyrken.

Du kan välja lärlingsutbildning

Du kan välja att läsa programmet som skolförlagd utbildning eller lärlingsutbildning. Alla elever har minst 15 veckors praktik, men som lärling är du halva tiden på skolan och andra halvan på din arbetsplats.  

Skolan garanterar alla en lärlingsplats och över hälften av eleverna får jobb efter praktiken. Exempel på företag där eleverna fått praktik är Ikea, Pressbyrån och NK. 

Lär dig om handel i olika branscher och på nätet

Ledarskap, entreprenörskap, kommunikation och marknadsföring är centrala inslag i utbildningen. Du lär dig hur olika branscher fungerar och du läser bland annat kurser i inköp, näthandel och personlig försäljning. 

Chans till att testa eget företagande

Du får även chans att prova att starta ett UF-företag i samarbete med Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. På vårterminen visar du upp ditt arbete i en egen monter på UF-mässan.

Detta har varit en av mina drömmar sedan jag var liten, att få göra praktik på Ikea. Det känns verkligen som om detta är ett jobb som skulle passa mig. 

Linnéa Qvarnström, årskurs 3, handels- och administrationsprogrammet

Korta fakta

Handels- och administrationsprogrammet, inriktning handel och service

  • Yrkesexamen med högskoleförberedande som tillval
  • Skolförlagd eller lärlingsutbildning
  • Chans att testa eget UF-företag
  • Minst 15 veckors praktik för alla