Handels- och administrationsprogrammet - lärling

Lärling i butik
Vill du utbilda dig för att få jobb eller starta eget inom handel i butik eller inom näthandel? Vill du kunna studera för grundläggande behörighet till högskola och universitet? Vill du samtidigt ha mer praktiska inslag i din utbildning där du direkt skapar kontakter med näringslivet? Då bör du söka för att bli lärling på handels- och administrationsprogrammet på Grillska Gymnasiet Stockholm.

Som lärling på handels- och administrationsprogrammet läser du om handel i butik och på internet och får att lära dig att starta eget. Du kommer få undersöka hur människor tänker när de beslutar sig för att köpa en vara eller en tjänst. Här får du kompetens för att kunna arbeta som säljare, inköpare eller butiksledare. Du lär dig att kommunicera med människor och att ge bra service till kunder.

Kurserna du läser handlar om inköp, marknadsföring, reklam, avtal och försäljning. Du får lära dig om hur det fungerar i större och mindre företag och om handel med olika slags varor och tjänster inom Sverige och med andra länder. På handels- och administrationsprogrammet lär du dig ledarskap, hur olika branscher fungerar och hur man arbetar med inköp och personlig försäljning. Att ha förmåga att ge bra service till andra är viktig under alla dina tre år.

För att du ska förstå och få erfarenhet av att driva eget företag, startar du i årskurs två ett UF-företag tillsammans med några av dina kamrater. Där får du pröva alla faser i företagandet, från att skriva affärsplan till att göra årsbokslut som visar hur företaget har gått.

Att vara lärling

Du kan gå ett yrkesförberedande program på två sätt. Antingen genom att vara mest i skolan och ha 15 veckors praktik eller genom att vara lärling. Som lärling läser du hälften av dina kurser ute på en arbetsplats med en handledare. På så sätt får du praktiskt lära dig det som ingår i kurserna. Inom kurser som Praktisk marknadsföring, Personlig försäljning och Servicekunskap lär du dig genom att göra praktisera dina kunskaper på riktigt hos ett riktigt företag. Att vara lärling gör att du blir en i gänget på din lärlingsplats och du lär dig det mesta om arbetslivet redan under din gymnasietid. Efter din gymnasietid har du stor fördel i att redan ha ett nätverk av arbetsgivare som redan känner dig och vet vad du går för. 

Under din studietid kommer dina lärare ut till lärlingsplatsen för samtal med dig och din handledare. Då pratar ni bland annat om hur långt du har kommit i din kunskapsutveckling, din serviceförmåga och du har möjlighet att lyfta sådant som du tycker är viktigt.

Läs om handel- och administrationsprogrammet med praktik

Bra egenskaper att ha som lärling 

Vad kräver vi då av dig? Jo, att du är redo att ta ansvar på en arbetsplats, att du gör ditt bästa för arbetsplatsen du är på och att du tar den chans som du har fått. Vi kommer finnas där för dig och vägleda dig under hela studietiden och du kommer att utvecklas i yrket.

Våra lärlingar har år efter år visat sig få gedigna kunskaper i yrket och utvecklas som personer på sina lärlingsplatser. Du kommer få blanda teorpi och praktik i hög utsträckning och du får mycket goda möjligheter till att få jobb efter examen. 

Våra lärlingsplatser

Vi är mycket stolta över att ha så bra företag att samarbeta med. Det gör att vi kan erbjuda högkvalitativa lärlingsplatser till alla våra lärlingar. Våra lärlingsplatser kontrolleras först av vår lärlingsansvarige och sedan genomför vi under lärlingstiden regelbundet trepartssamtal (lärlingselev – handledare – lärare) ute på företaget. Grillska Gymnasiet Stockholm kvalitetssäkrar löpande alla sina lärlingsplatser. 

Här presenterar vi några av våra lärlingsplatser:

Logotyp PA Fastighetsbyrå

 

 

 

Logotyp Härjedalskök

 

 

 

Logotyp Departments and Stores RNB

 

 

 

Logotyp för Ica Nära Jätten

 

 

 

 

 

Logo för Plantagen

 

 

 

 

 

Lennart Roos
Grillska Stockholm
Lärare

Korta fakta

Lärling, handels- och administrationsprogrammet

  • Yrkesförberedande program
  • Hälften av kurserna läser du på en arbetsplats
  • Goda möjligheter till jobb efter examen
  • Nätverk med olika arbetsgivare
  • Blanda teori och praktik