El- och energiprogrammet IT

Vem passar programmet för?

Utbildningen passar dig som vill arbeta inom IT-support, bli datatekniker, nätverksadministratör, nätverksoperatör eller IT-utvecklare. Gillar du datorer, nätverksteknik och vill arbeta inom IT? El- och energiprogrammet IT på Grillska Uppsala är en praktisk bred IT-utbildning. Du som är intresserad av e-sport kan välja det som tillval. Läs gärna om vårt samarbete med Area Academy inom e-sporten och se en kort film. 

El- och energiprogrammet IT är en bred data- och nätverksutbildning. Du lär dig att sätta ihop datorer och hur olika nätverk fungerar. Du som vill läsa vidare efter gymnasiet väljer högskoleförberedande kurser. 

Vad får jag lära mig?

Hur du installerar, administrerar och underhåller dator- och kommunikationssystem är centralt i utbildningen. Du får också lära dig att använda ritningsteknik med 3D-skrivare och elektronisk styrning genom att programmera mikroprocessorer. El- och energiprogrammet är en praktiskt inriktad utbildning och du lär dig mycket genom att praktisera på olika arbetsplatser. Du går också kurser som ger kunskap om exempelvis hur du ger god IT-service, nätverkssäkerhet och webbutveckling.

Vad är speciellt för Grillska?

Hos oss har du möjlighet att ta flera certifikat genom Microsoft IT Academy – något som är viktigt när du senare söker jobb. Du som vill kan välja e-sportprofil. Du får lära dig om teknik, taktik, etik, laganda och fysisk träning samt hur man bygger både e-sportlag och e-sportevent. Mer info om e-sport hittar du här. Är du intresserad har du även möjlighet att arrangera LAN på skolan. 

Vad kan jag arbeta med efteråt?

Du kan till exempel arbeta inom IT-support, bli datatekniker, nätverksadministratör, nätverksoperatör eller IT-utvecklare.

Vad kan jag studera efteråt?

Du kan läsa till grundläggande högskolebehörighet genom att välja högskoleförberedande kurser på ditt individuella val.

Testa att driva eget företag

Alla utbildningar på Grillska innehåller en kurs i entreprenörskap och du som vill prova att starta och driva företag har chans att göra det i samarbete med Ung Företagsamhet.

Det bästa med Grillska är lärarna och att det är en lugn miljö i skolan. 

Leon Andersson, årskurs 1 El- och energiprogrammet

 

Johan Svanberg
Grillska Uppsala
Kontaktansvarig El- och energiprogrammet, IT-admin, Lärare IT & EL

Korta fakta

El- och energiprogrammet dator- och kommunikationsteknik (IT)