Teknikprogrammet IT

Vem passar programmet för?

För dig som vill studera vidare på högskola inom teknik eller naturvetenskap, som gillar fysik och matte och är intresserad av webbutveckling, programmering eller speldesign. 

Vad får jag lära mig?

Naturvetenskap, matematik och datorteknik är basen i utbildningen liksom förmåga till problemlösning. Du läser bland annat kurser i gränssnittsdesign, webbutveckling, programmering, matematik, fysik, teknik och kemi.

Under utbildningen lär du dig att använda de tekniska och digitala verktyg som används i arbetslivet och du lär dig hur hård- och mjukvara kommunicerar och samspelar. Du kommer få lära dig att använda CAD-program och 3D-skrivare för att skapa och designa prototyper.

Vad är speciellt med Grillska?

Sista året specialiserar du dig i ett av våra utbildningsspår. Ingenjörsspåret ger dig en bred bas och djupa kunskaper inom matematik och fysik. Du blir behörig till civilingenjörsprogram på universitet och högskolor. Webbspåret ger dig en yrkesinriktning mot webbutveckling, programmering och gränssnittsdesign. 

Du som är intresserad av e-sport kan välja det via dina individuella val. Du får lära dig teknik, taktik, etik, laganda och fysisk träning samt hur man bygger både e-sportlag och e-sportevent. Läs mer om e-sporten och vårt samarbete med Area Academy. 

Vad kan jag arbeta med efteråt?

Programmet är högskoleförberedande. Webbspåret ger dig en yrkesinriktning mot webbutveckling, programmering och apputveckling.

Vad kan jag studera efteråt?

Teknikprogrammet IT är en högskoleförberedande utbildning passar dig som vill studera vidare till exempelvis civilingenjör, systemvetare, webb- och mjukvaruutvecklare, programmerare eller systemutvecklare. 

Det är hög efterfrågan på anställda inom tekniska sektorer av samhället, t ex civilingenjörer, biotekniker, programmerare, webbutvecklare eller systemutvecklare.  

Prova att driva eget företag

På alla Grillskas program ingår en kurs i entreprenörskap. Vill du prova att starta företag kan du starta och driva ett UF-företag under ett år i samarbete med Ung Företagsamhet. 

Tekniken allt viktigare i samhället

Robotisering och ett allt mer uppkopplat samhälle ställer krav på en större samverkan mellan olika ämnen som berör människa, teknik och samhälle. På teknikprogrammet är inriktningen matematik, fysik, systemutveckling, medieteknik och programmering, men kraven på förståelse för teknikens roll och möjligheter ger dig stora möjligheter inom flera yrkesområden.

Efter att jag har gått ut gymnasiet ska jag troligtvis söka mig vidare till civilingenjör inom arkitektur, vilket känns jättespännande

Matilda, Teknikprogrammet, årskurs 3 

 

Oscar Tegmyr
Grillska Uppsala
Kontaktansvarig Teknikprogrammet IT - Lärare matematik, IT, Fysik, Mentor TE19

Korta fakta

Teknikprogrammet inriktning informations- och medieteknik

  • E-sport som tillval
  • Bred högskoleförberedande utbildning inom IT och teknik
  • Välj mellan webbutvecklingsspår och ingenjörsspår