Aaron berättar om Rumänien

Aaron om Rumänien
2020-03-12
Aaron reporter och tidigare chefredaktör för gatutidningen Faktum besökte sambeteende årskurs 2 och berättade om sitt engagemang för romer i Rumänien och Sverige.

Under 80-talet var Aaron ofta i Rumänien med sin mormor och han berättade för oss om några historier för att vi skulle få en bild av hur livet kunde vara under Nicolae Ceaușescus styre. Han minns särskilt en morgon då hans mormor väckte honom väldigt tidigt. -Vakna Aaron. Vi måste till affären. De har fått in toalettpapper! Aaron förklara begreppet planekonomi och hur svårt det kunde vara att få vissa varor som ex. kaffe. Coca cola var det inte ens att tänka på men någon enstaka gång, framförallt på sommaren kunde man få tag på en Pepsi.

Han berättar om en annan gång då han lärde känna några romska barn i kvarteret och vad som hände när han gav bort en leksak. - Jag gav pojken en leksaksbil och de andra barnen angav mig för de vuxna och för lärarna. Romer ska man inte beblanda sig med och när jag kom hem fick jag en örfil av mormor. 

- Jag gav pojken en leksaksbil och de andra barnen angav mig för de vuxna

De senaste åren har Aaron haft flera projekt för att hjälpa romer. I Sverige var han chefredaktör för gatutidningen Faktum och kom på iden att starta en gatutidning i Rumänien som romer skulle få sälja. Projekt föll dock på målsnöret. Juridiken och skattelagar i Rumänien var spiken i kistan. Projektet fick lägga ner. Väl hemma i Sverige arbetade han nu på nästa projekt. Han utvecklade en digital utbildning för romska barn i Sverige. Genom en app skulle nu barn kunna underhålla det rumänska språket, historia och kultur för att underlätta vid en eventuell återresa till landet, att underhålla det som man inte får i den svenska skolan. 

När EU-migranter under mitten på 10-talet började komma till Sverige och vi såg fler och fler tiggare utanför svenska matvarubutiker så skrevs en omtalad artikel i Expressen. Författaren ville beskriva platsen Ferentari där tiggarna sades komma ifrån. Aaron var på plats nere i Bukarest när artikeln skrevs och han berättade för oss hur totalt felvinklad den var och att man inte visade hela bilden. Han tillägger att från Ferentari kommer inga romer till Sverige.

Aarons besökte oss inför den kommande studieresan till Rumänien som skulle vara nu i mars 2020. Tyvärr fick resan ställas in och senareläggas på obestämt tid. Vi hoppas att vi kan genomföra den snart framöver och vi tackar Aaron för allt du har berättat för oss. Förhoppningsvis kanske vi ses i Bukarest.