Marie-Lousie från St Paul berättar

Videosamtal om St Pauls verksamhet
2020-04-30
Stockholms Stadsmissions verksamhet St Paul på Mariatorget är i full gång trots att coronakrisen har satt stopp för den ordinarie verksamheten. Marie-Louise Söderberg berättar för eleverna på sambeteendeprogrammet årskurs 2 hur man idag hjälper alla deltagare.

Vi stämmer träff med Marie-Louise Söderberg från St Paul och hon berättar för eleverna på Grillska om verksamheten. Hon minns så väl vilken dag det hände. - 11 mars 2020 stängdes vi ner den ordinarie verksamheten. Vi hade en massa mat som vi var tvungna att dela ut så deltagare fick hämta sin mat vid dörren. Ingen fick släppas in pga smittorisken. Sen stängde vi ner verksamheten och fick tänka om. Vi hade helgen på oss. På måndagen skulle verksamheten rulla igång igen så allt fick lösas Ad hoc. - Vem handlar matlådor? - Vem pytsar mat? Det var en unik situation vi var i men vi löste det. Hela 100 portioner mat fick vi från en lokal restaurang som stod utan kunder och den ekonomiska biten kunde lösas med bidrag från ett byggbolag. 

- Vem handlar matlådor? - Vem pytsar mat?

Hur ser det ut nu då efter några veckor, undrar Erik Candray? Jag kontaktade dig ett par veckor före påsk. Marie- Louise berättar. - När dagarna rullar på och man inte vet hur länge detta kommer att fortsätta så ser man andra problem i verksamheten. Maten är nu fixad men hur håller man hoppet uppe för deltagarna? Vissa kanske riskerar psykisk ohälsa. Det vi gjorde var att dra igång samtalsgrupper för äldre och vi träffas tre gånger per vecka. Men det är skillnad på att prata i en telefon och att faktiskt se varandra som vi gör nu i detta videosamtal.

Väl igång med samtalsgrupper så dyker nya problem upp då vi har många som lever i ett digitalt utanförskap. Hur kopplar man upp sig om man lever i hemlöshet? Som ni ser finns det fortfarande mycket kvar att göra här på St Paul. 

Vi från klassen SB18 från Grillska tackar Marie-Louise för att du tog dig tid att prata med oss.

 

Videolänk med Marie-Louise
Mentorerna Erik Candray och Johannes Gustafsson samt ett 30-tal elever ställer frågor till Marie-Louise om St Paul.