Therese pluggar i Umeå

26 mars 2024

Redan innan gymnasiet visste Therese vad hon ville studera. Det var media som var hennes intresse och efter studenten sökte hon till Umeå universitet.

Idag läser jag ett program som heter Digital Medieproduktion på Umeå Universitet, vilket man skulle kunna säga är lite av en ”fortsättning” på det program jag läste på gymnasiet. Programmet är på 180 hp och lägger stor vikt vid postproduktion. Vi får arbeta med mycket praktiska uppgifter, men det finns även moment som är mer teoretiska vilket är positivt på många sätt då man verkligen får fördjupa sig i det man håller på med.

Varför valde du det programmet digital medieproduktion?

Jag valde detta program eftersom jag alltid, redan innan Grillska, haft ett intresse för film, foto och det grafiska, i synnerhet gällande tekniken bakom och när det kommer till själva skapandeprocessen. Eftersom jag ville utvecklas ännu mer inom detta område så valde jag att söka mig vidare till universitetet och eftersom estet media är ett högskoleförberedande program från grunden så var detta ändå enkelt att göra!

Varför valde du Grillska?

Under nian så minns jag att jag inte var så säker under själva gymnasievalstiden, utan jag velade väldigt mycket över vad jag skulle välja. Vi var på gymnasiemässan, jag pratade med SYV:en på skolan, det kom information i brevlådan men jag kunde fortfarande inte riktigt hitta något som jag tyckte passade mig. Då jag inte hade vetskapen om att man kunde läsa media på gymnasiet, så började jag kolla närmare på andra program och det var då jag snubblade över Grillskas hemsida och det estetiska programmet med inriktning media. Då visste jag att jag hade hittat rätt, där fanns ju allt jag ville göra och lära mig mer om! Men detta var fortfarande ett stort val, så innan jag bestämde mig helt så gick jag på öppet hus samt en prova-på-dag på programmet. Efter det var jag såld. Det var den familjära känslan över Grillska som fick mig att känna mig välkommen direkt och på prova-på-dagen fick jag se hur en lektion där kunde se ut, vilket hjälpte mycket i mitt beslut!

Hur utvecklades du på Grillska?

När det väl blev den där första dagen på gymnasiet, så var jag livrädd. Förändring har aldrig varit min grej, och att säga att att börja på gymnasiet är en stor förändring är att underdriva. Det tog dock inte lång tid innan jag började känna mig som hemma och kunde då känna att detta var en miljö för mig att växa i. Under mina år på Grillska har mina kunskaper inom media och skapande utvecklats otroligt mycket och jag har därav fått otroligt bra lärdom inför mina nuvarande studier på universitetet. Men det är inte bara i skolarbetet som jag känner att jag gjort en utveckling, utan även i mig själv. Att under gymnasietiden få vara omgiven av motiverande lärare och fantastiska klasskamrater har inte bara varit betydande för hur jag blivit som person, men även hur pass bra jag har lärt mig de kunskaper jag besitter idag.

Vad har du för tips till de som ska söka gymnasiet?

Kom ihåg att det är okej att ångra sig! Känn inte att det beslut du tar nu är det slutgiltiga, utan det är okej att byta program om du känner att ditt första val inte passade dig. Känn också efter ordentligt vad det är DU vill läsa. Gå inte efter vad din familj eller dina vänner säger är rätt val, utan för att få den bästa möjliga gymnasietiden är det viktigt att du bestämmer själv vilket program du väljer utefter vad du är mest intresserad av. Det gör verkligen stor skillnad, jag lovar!

Aktuellt