Anne-Mo tog chansen när den kom

5 april 2024

Tack vare en ny möjlighet kan Anne-Mo förverkliga sin dröm att bli socialpedagog!

Året är 2020 och ingenting är som det brukar. På grund av covid-19 och de konsekvenser som ganska snabbt visade sig i samhället, i form av permitteringar och varsel, ville regeringen öka antalet utbildningsplatser för att möta omställningen på arbetsmarknaden. Inom yrkeshögskolan innebar det att utbildningsordnare kunde ansöka om en extra kursomgång. Stadsmissionens Yrkeshögskola valde att söka för behandlingspedagog/socialpedagog och blev beviljade en extra utbildningsstart med kursstart i oktober. 

Likt Stadsmissionens Yrkeshögskola som tog chansen att söka en ny utbildningsomgång har vi sökande som också såg sin chans. En av dem är Anne-Mo Lundin som nu har studerat i ett par veckor på utbildningen. Läs om hur hon tog till vara möjligheten att studera.

Hej Anne-Mo! Hur har första tiden på utbildningen varit?

Det är så roligt! Det är första gången på flera år som jag läser böcker och nu har jag läst tre stycken. Alla mina studiekamrater verkar så fina. Det är som att de som har valt den här utbildningen är djupa människor och här finns det plats för alla sorters personligheter. Vem man än är så passar man in och blir respekterad. Vi lär av varandra och tränar på varandra.

Varför sökte du den här utbildningen?

När jag var yngre hade vi socialpedagoger i skolan, och de fanns där för mig och såg mig. Jag var den där som liksom strulade en del och socialpedagogerna var de som sa ”skärp dig!”. Jag har sett bra förebilder och jag tror att utbildningen passar mig, därför att jag tror att man som socialpedagog inte sitter still, utan det händer mycket hela tiden, jag kan hjälpa och stötta där det behövs. Jag tror också att det är rätt spännande att vara socialpedagog. Jag tittade först på socionomprogrammet men det verkar så svårt att komma in där. Så när jag hittade den här utbildningen som skulle börja i augusti blev jag jätteglad! Och det kändes som att man på Stadsmissionens Yrkeshögskola blir antagen på grund av sin personlighet. Jag läste på komvux för att bli behörig och var taggad inför urvalsprovet.

Vad hände sedan?

Jag kom inte in! Jag som tyckte jag skrev ett jättebra urvalsprov blev förkrossad och förstod inte varför jag inte kom in. Men så hände någonting, det kom en andra chans! Min kompis som också hade sökt utbildningen berättade att vi reserver blivit tipsade om att skolan skulle ha en till utbildningsstart i oktober. Vi hade fått svaren vi skrivit på urvalsprovet till vår mail så jag gick tillbaka till mina svar och upptäckte att jag inte hade svarat på frågorna som ställdes. När det blev urvalsprov igen var jag bättre förberedd och den här gången läste jag alla instruktioner noggrant. Det är såklart inte samma prov, du måste verkligen tänka till och resonera.

Vad hände när du läste instruktionerna noggrant?

Vilken revansch det blev! Jag kom in för jag hade fått alla rätt.

Har du någon idé om vad du vill göra när du är klar med utbildningen?

Jag vill gärna arbeta med utsatta kvinnor och barn, eller med människor i eller efter kriminalitet. Jag skulle även kunna tänka mig skola. Nu under utbildningens gång får jag lära mig om flera områden som jag tidigare inte hade någon aning om att de finns. Den här utbildningen är en riktig ögonöppnare. 

Läs mer om regeringens budgetsatsning inom utbildningsområdet.

Aktuellt