El- och energiprogrammet IT

El och energi inr dator och kommunikationsteknik
Tänker du dig en framtid inom IT-branschen, kanske som nätverkstekniker eller supporttekniker? Då är el- och energiprogrammet IT på Grillska Gymnasiet Eskilstuna en utbildning för dig. Du som är intresserad av e-sport kan välja det som tillval.

På el- och energiprogrammet lär du dig om hur datorer fungerar, konfigureras och kopplas ihop i nätverk. IT, teknik och nätverk är centralt i utbildningen liksom förmåga att ge god service och att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem.

Välj högskoleförberedande om du vill

El- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program men du kan i dina individuella val välja till högskoleförberedande kurser för att få behörighet att kunna söka in till högskola och universitet. Du läser bland annat kurser i webbutveckling, kommunikationsnät, elektronik, mikrodatorteknik och nätverksteknik.

Du kan välja e-sport som tillval

Väljer du att fördjupa dig i e-sport inom ramen för dina individuella val ingår du också i ett skollag och får träning inom taktik, strategi, etik samt mental och fysisk träning. Du får också bland annat praktisk övning i att arrangera e-sportevent. Ett e-sportevent kan till exempel innebära att du får vara med och planera och genomföra ett LAN som har anknytning till e-sport.

Här kan du läsa om vårt e-sport-samarbete med Area Academy

Testa att driva eget företag

På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap. Det betyder att du kan starta och driva ett UF-företag i samarbete med Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. I Eskilstuna pushar vi eleverna till att försöka jobba utifrån ett samhällsperspektiv, samhällsengagemang och hur du därmed kan göra skillnad. Några exempel på vad det kan innebära är till exempel; att hålla utbildning inom nätverk hos privatpersoner, att anordna LAN för ungdomar och skänka pengarna till välgörenhet, laga äldre datorer och skänka till behövande. 

Öppnar för IT- och nätverksjobb

Detta är ett yrkesförberedande program. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Programmet passar dig som vill bli datatekniker, IT-supportansvarig, nätverksadministratör, nätverksoperatör eller IT-utvecklare. 

Jag ville gå här på grund av den här utbildningen. Det är inte många skolor som har den här utbildningen.

Anton, årskurs 3 El- och energiprogrammet

 

Poängplan för läsåret 21/22 publiceras i januari 2021

Martin Ehrenstråhle
Grillska Eskilstuna
Lärare i E-sport och IT-ämnen, mentor EEDAT20

Korta fakta

El- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik (IT)

  • Yrkesexamen
  • Högskoleförberedande kurser som tillval
  • Välj e-sport som individuellt val
  • Samarbete med Area Academy