GrowFast UF vinner 50 000!

GrowFast UF
2018-10-19
Grillskas UF-företag GrowFast UF med Eric Andersson, Edvin Unneberg, Lucas Jäderberg och Albin Johansson från Eskilstuna vann i dagarna 50 000 kr när de pitchade inför Leader Södermanland, en stiftelse som stödjer svenskt näringsliv och främjar näringslivet och landsbygden, enligt eleverna själva. GrowFast UF ringde stiftelsen och blev inbjudna till stiftelsemässa eftersom företagsidéen lät intressant. De var det enda UF-företaget på stiftelsemässan och blev en av sju vinnare av ett tjugotal tävlande. Varje vinnare vann hela 50 000 kronor.

  
Albin Johansson pitchade idéen ensam inför 30-40 personer på Munktell Science Park, men i den här intervjun pratar de i mun på varandra och fyller i varandra som en röst från GrowFast UF. 

”Vi hade förberett det bra i en månads tid. Men det var ändå nervöst att stå inför alla. Med tanke på att det var första gången vi pitchade.”

Vad ska ni göra med pengarna?

”Investera i företaget. Utan att säga för mycket.” 

Det är hemligt?    

”Inte hemligt, men det är en idé som är enkel att ta om någon får höra den.” 

Kan ni säga lite vad det handlar om?

”Idéen är att unga ska starta företag. Ungefär som UF fast på vårt sätt. Eskilstuna ligger jättedåligt till i andel företag i landet. Målet är att fler i Eskilstuna ska starta småföretag och intressera sig för entreprenörskap. Vi vill främja entreprenörskap genom att intressera unga att starta företag eftersom fyra av fem jobb startas i mindre företag.” 

Vad är nästa steg med ert företag?

”Nästa mål är att ta hem företagspitchen i UF som sker nu i november. Vi ska gå vidare till UF-SM. Vi ska även få ett flöde som går av sig själv i företaget. I framtiden är det tänkt att vi ska fortsätta efter gymnasiet och utvecklas till ett aktiebolag. Om det går ihop ekonomiskt. När det går ihop ekonomiskt.” 

Hur mycket tid avsätter ni för det här?

”Vi har tio timmar i veckan lektionstid, sedan avsätter vi den tid av vår fritid som krävs.” 

Vad händer om ni blir osams?

”Vi blir inte osams. Vi har så starka band, så om vi blir osams så löser vi det. Vi utvecklas också av att tjafsa om våra olika tankar. Det blir som en brainstorming när vi tjafsar för då rensar vi luften och tänker till efteråt vad de andra sagt. Brainstormingen ger bra resultat. Vi går ur företagsrollen i några minuter sedan är vi vänner igen. Det är inte så att vi tar med det ut på rasten.”