Intervju med före detta specialpedagog Monica, nu pensionär

Monika Ahlm
2019-04-23
Specialpedagog Monica Ahlm är Grillska Eskilstunas första pensionär och ser harmonisk ut när vi träffas. Som specialpedagog hjälpte Monica många elever som verkligen behövde det i skolan. En elev kom regelbundet på besök flera år efter att hen slutat.

Är du stolt över vad du gjort på Grillska Eskilstuna?

Ja, det är jag. Jag känner att jag kunnat vara ett stöd och en hjälp för många elever. Det har varit många elever man fått en nära kontakt med och som man kunnat hjälpt i kurser och kanske runtomkring också. Jag är också stolt över att jag haft en god relation till alla lärare. 

Vad gör du om dagarna?

Oj. Mycket. Det som jag känner är bra är att saker och ting får ta den tid den tar. Jag behöver inte stressa. Men jag har ju att göra. Jag jobbar lite extra ibland. Jag läser. Det är skönt att kunna sätta sig ner och bara läsa. Jag är ute och går och tar promenader när det är fint väder. Är det en dag då det inte är skönt att gå ut, då har jag inte dåligt samvete för att jag inte gör något utan då är jag bara. Jag tittar på TV-serier. Jag får också mer tid för mina barnbarn. Jag är glad och lycklig. Det är ett lugn. Det är ingen press och jag behöver inte vara någonstans vid ett visst klockslag. 

Monica saknar inte jobbet, men personer som hon jobbat med länge kan hon sakna och undra var de finns i hennes liv nu. Monica är dock inte öppen för att starta en pensionärsförening för Grillska Eskilstunas personal. Hon gillar inte det här med föreningar och inte om det istället heter ”pensionärssamkväm” heller, men hon kan tänka sig att umgås. Inbjudningar till fester och träffar vore roligt och trevligt, och studenten och examen också. Det kan vara kul att få en blänkare att nu händer det något, säger hon.