Kurator Noomi om julen

Skolkurator Noomi
2021-12-22
Julen framställs ofta som en härlig tid man spenderar med familjen, där alla ska var med och allt ska vara mysigt. Men verkligheten ser annorlunda ut för vissa. Noomi, en av kuratorerna på vår skola, berättar om sina julupplevelser som barn.

“Som liten hade jag alltid en klump i magen vid jul”, berättar Noomi. Hennes barndoms jular spenderades hos mormor och morfar, med hennes mamma och syster, men hennes pappa som var aktiv missbrukare var aldrig närvarande. “Jag var ständigt orolig över var han var någonstans, om han levde eller hur han hade det. Även om min familj försökte skapa ett klassiskt julfirande så var jag alltid ledsen och orolig.

“Vi pratade aldrig om det här, det var ingen som frågade mig hur jag kände och jag hade ingen att dela min oro med. Pappa lovade ofta att han skulle komma på jul, på skolavslutningar, födelsedagar och andra stora firanden. Jag hoppades in i det sista och oroade mig för att han skulle vara på gatan i kylan, må dåligt eller dö. Det var tufft att vara den som bar hoppet hela julen.

“När man växer upp som medberoende till någon eller i en dysfunktionell familj blir den tillvaron det normala. När jag växte upp och kunde jämföra min tillvaro med andra, då jag förstod vad jag hade missat och saknat. Det blev en sorg och en längtan för mig, och jag kände ett utanförskap.”

Hur har detta påverkat din syn på julen i vuxen ålder?

“Jag försöker bli sams med julen men det har tagit 43 år att komma dit jag är nu, att inte ha ångest kopplat till julen. När jag blev vuxen har jag flytt på olika sätt varje år, ofta genom utlandsresor. Jag har idag två barn och jag vill såklart ge dem en fin jul, men den måste inte vara den typiska eller traditionella julen för oss, utan vi skapar våra egna traditioner.

“Acceptera att du känner som du känner. Och var självsnäll. Känn efter i magen - Vad behöver jag? Du behöver inte ställa upp på någon annan, även om det känns så om ens föräldrar mår dåligt. Och håll inte det jobbiga för dig själv, utan prata med någon."

Följ gärna elevhälsoteamets instagramkonto @EHTgrillska för tips och råd vart man kan vända sig om man tycker julen är jobbig.
 

Noomi Frid
Noomi Frid
Grillska Eskilstuna
Kurator