Socialpedagog Fadi E

Nye socialpedagogen Fadi Elia
2019-05-15
Grillska Eskilstunas nye socialpedagog Fadi Elia, 39, har börjat jobba på Grillska Eskilstuna och har jobbat här en vecka. Fadi E sitter näst längst bort på våning 2, efter Fadi A:s café.

Fadi E säger att man är välkommen dit för att prata när som helst. Dörren står alltid öppen så länge han sitter där. Om någon pratar med Fadi stänger han dörren. Då får man knacka. Annars kan man pimma, ringa eller SMS:a: 0704-979850. 

Du kan komma med vilka problem som helst, säger Fadi E, vilka frågor som helst. Eller bara om du vill snacka med någon. 

En socialpedagog jobbar förebyggande mot psykisk ohälsa. De jobbar främjande, ungefär med samma funktioner som en kurator men än mer ute hos eleverna, säger Fadi E. Mer socialt. Vi ska också vara behjälpliga gentemot lärarlaget mot pedagogerna om det är något de behöver stöd i. En socialpedagog är en trygg vuxen som eleverna kan vända sig till om det är något. 

Vem är du?

Jag bor i Katrineholm, så jag kommer pendla. Jag har familj och barn i Katrineholm, en son som är 17 och en dotter som är 13. Jag är ursprungligen från Libanon och kom till Sverige när jag var 10 år. Jag kommer ihåg väldigt mycket från kriget i Libanon, men det har jag bearbetat idag, hos en psykoterapeut. Tidigare har jag arbetat inom psykiatrin som psykoterapeut inom den privata sektorn i Katrineholm med ett klientel med tungt missbruk. Det tog mycket på mig. Nu håller jag på och utbildar mig till socialpedagog på Södertörns högskola, och blir klar i juni. 

Varför vill du jobba med ungdomar?

Jag har valt att gå vidare med ungdomar för att jobba mer förebyggande, så att ungdomarna inte hamnar i vad jag jobbade med förut. Jag vill förebygga den psykiska ohälsan, så att de inte hamnar i missbruk. Dagens ungdom sätter sådan press på sig själv att jag vill vara med i skolvärlden och underlätta för dessa ungdomar. 

Hur ska du göra det?

Genom att använda mina kunskaper från psykiatrin och psykoterapeututbildningen. Även om vi inte behandlar i skolan så kan jag använda samma tekniker och vet hur man kan tänka och agera. 

Varför vill du jobba just här? Du måste ju pendla? Kommer du byta till ett jobb i Katrineholm?

Jag har hört så mycket gott om Grillska av en kollega, Anne, som jobbar här. Våra barn umgås dagligen och går knappt att skilja åt. Jag har frågat Anne om hon inte ska jobba i Katrineholm eftersom det finns många tjänster och hon då slipper pendla. Men nej, för hon har berättat hur bra det är på skolan och hur bra ledningen är och att eleverna är fantastiska. Och eleverna är jätterara. Så nej, jag tror inte att jag kommer byta till Katrineholm. Det är skönt att åka tåg en stund.