Förstaårselev från Grillska Stockholm till frisör-SM!

Elev, studio, frisör-SM, Grillska gymnasiet, Stockholm, Liljeholmen
Mikaella Bernal från Grillska Stockholm har efter en imponerande insats i den regionala uttagningen gått vidare och ska nu tävla i den prestigefyllda tävlingen frisör-SM för elever. Utifrån research och egna idéer har hon själv utformat den frisyr hon tävlar med.

Mikaella läser första året på hantverksprogrammet frisör, en yrkesförberedande linje på Grillska Gymnasiet i Stockholm. Mikaella jobbar hårt och ser alltid fram emot frisörlektionerna.

–Det bästa med undervisningen är få skapa med händerna. Och man måste förstå att frisöryrket framförallt handlar om kommunikation. Det är viktigt, säger Mikaella.

Siktet inställt på en egen salong

Hon har redan siktet inställt på att starta en egen salong när hon har gått ut gymnasiet.

–Jag vill jobba med helheten, naglar, hår och skönhet. Jag vill skapa mitt eget ställe säger Mikallea, med både entusiasm och allvar i rösten.

Hon läser bland annat kurserna frisör 1, hantverksintroduktion samt tradition och utveckling. Hon lär sig de inledande momenten inom frisöryrket och får kunskap om redskap, hår och material. Inför den regionala tävlingen har Mikallea förberett sig noga. Hon har inspirerats av bilder i sociala medier och klipp från youtube.

En stilren frisyr som tilltalade juryn

Med hjälp av sina frisörlärare har hon plockat in moment som passar ihop med hennes idé och sedan arbetat  fram en frisyr färdig att tävla med. Och frisyren föll juryn i smaken! Mikaella tror att hon vann en del på att frisyren är stilren och och vacker i sin enkelhet.

– Det gäller att välja rätt frisyr så att man känner sig säker och trygg när man tävlar. Något som också är extremt viktigt är att man har planerat väl så att man hinner med alla moment i tid. Man måste öva ordentligt, säger Marie-Louise Udde, frisörlärare på Grillska Stockholm.

Skol-SM I frisör äger rum den 10:e och 11:e februari I Stockholm. Till tävlingen kommer det elever från hela landet. Vi önskar Mikaella ett stort lycka till!

Josefin Thelin
Grillska Stockholm
Biträdande rektor
Barn- och fritidsprogrammet, Hantverksprogrammet frisör och Samhällsvetenskapsprogrammet.