Sveriges första Personal Shoppers på gymnasienivå

Stort grattis till de första diplomerade style advisors/personal shoppers på Handelsprogrammet i Sverige!

Handelsprogrammet vid Grillska gymnasiet i Stockholm är det första handelsprogram i Sverige som har arbetat med Smart styling som är en digital utbildning för att bli personal shopper/style advisor.

Handelsbranschen är under stor förändring.

För att klädbutiker ska kunna utvecklas och vara en del av framtiden behöver de kunna erbjuda sina kunder en utökad och mer personlig service. Ett sätt att göra det är att erbjuda kunder en professionell rådgivning kring val av kläder och hjälp med att sätta ihop en hel basgarderob. Att göra medvetna val är en del av en hållbar konsumtion och en väl sammansatt garderob håller i längden, både ekonomiskt och miljömässigt.

Under läsåret har en grupp elever i årskurs 3 fått möjligheten att arbeta med utbildningen. Eleverna har fått arbeta med att lära sig ex. färglära, kroppstyper, klädkoder och materiallära samt hur man på bästa sätt hjälper en kund att sätta ihop en fungerande basgarderob. De har även fått fördjupa sig i personlig rådgivning och säljtekniker som de kommer ha nytta av oavsett vilken bransch de kommer att arbeta inom. Ett stort grattis till er!

Här kan ni se två av våra elevers diplomeringsarbeten. De har utgått från ett uppdrag med krav på att göra en gedigen kundanalys, sätta ihop en passande basgarderob till kunden utifrån ett bestämt antal plagg  som går att kombinera i så många olika kombinationer som möjligt samt att hålla en bestämd budget.

Detta arbete har i sin tur varit både uppskattat av kunderna och även elevernas handledare ute på praktikplatsen. Denna utbildning har gett eleverna nya kunskaper som de kunnat använda sig av ute i verkligheten och hjälpa sina kunder känna sig nöjda med den service de blivit erbjudna. 

Vill du också bli diplomerad Personal Shopper? Hör av dig till oss! 

Susanna Päivärinta Dafgård
Grillska Stockholm
Lärare