Viktor får PT-licens genom Grillska Stockholm

Viktor får PT-licens genom Grillska Stockholm
Eleverna som läser barn- och fritidsprogrammet på Grillska Gymnasiet Stockholm blir under sista och tredje året licensierade personliga tränare genom Personal Training School. Viktor som läser barn- och fritidsprogrammet i årskurs 3 satsar på att bli personlig tränare, PT, för att få arbeta med träning på heltid efter studenten.

Viktor tar emot sin kund Charlotta i skolans gym. De börjar med att gå igenom olika muskelgrupper och träningsmoment som dagens träning ska innehålla. PT-certifikatet är en del i kursen Aktivt ledarskap.

 – Det är viktigt med kontakten mellan PT och kund. Kunden ska känna sig trygg, känna tillit till mig som PT samt att man har en rolig stund tillsammans, säger Viktor. 

Han tycker att man som PT ska tänka på att ställa många frågor till sin kund och känna av läget så att båda har samma mål. För kunden kan det handla om att komma igång och träna, gå ner i vikt, bättre hälsa eller prestation.

Barn- och fritidsprogrammet var rätt för mig


Viktor har spelat fotboll sedan han gick i förskolan och har tränat på gym under hela sin gymnasietid. Hans intresse för träning genomsyrar hans liv och han vill fortsätta att arbeta med träning och livnära sig på det efter studenten. Han känner att han har valt rätt väg med Barn- och fritidsprogrammet. Särskilt mycket gillar han de kurser som ger honom mer information om hur kroppen fungerar och om hur skelettet är uppbyggt, eftersom att det inte är någon självklar information som man får bara genom att läsa en bok om träning. 

– Att bli en bra PT handlar inte bara om att bygga upp muskler utan även om att förebygga skador. Istället för att sitta hemma och titta på en youtube-video kan man med en PT få riktig hjälp och man slipper riskerna med att träna på fel sätt, fastslår Viktor.

PT-licens öppnar upp jobbmöjligheter efter studenten


När Viktor har avslutat sitt pass med sin kund så går de tillsammans igenom hur passet gick samt vad nästa pass kommer innefatta. Viktors kund, Charlotta, tycker att passet var roligt men tufft. De ses igen om en vecka. Viktor berättar om de olika delarna som han och hans klasskompisar måste klara för att få det efterlängtade certifikatet. Han är glad att det är något de får arbeta med i skolan.


– Det är ett väldigt bra sätt att söka jobb på efter gymnasiet, att ha en PT-licens. Man måste klara både skriftliga och prov och kunna hantera riktiga situationer. Det gör mig redo för verkliga jobb, berättar Viktor.