Volontärutbildning på Grillska

Under läsåret 17/18 startade Grillska Gymnasiet Stockholms pilotprojekt ”Unga volontärer”. Projektet går ut på att utbilda ungdomar och göra dem uppmärksamma om de utsatta i samhället. Soliana Habtom Girmay som går sitt andra år på Samhällsvetenskapsprogrammet med profilen Socialt Engagemang, deltog i projektet.

Soliana och hennes klasskamrater var den första klassen som fick genomgå volontärutbildningen. Det var under ett projekt vid namn ”unga volontärer” som startades med ledning av läraren Marica Esentals.

- Marica, vår geografilärare, presenterade projektet som vi skulle göra med Stockholms Stadsmission. Hon förklarade att vi skulle gå på en utbildning och även sedan kunna delta som unga volontärer och att vi skulle bli den första klassen som får göra det i vår skola. 

För att förbereda sig på vad det innebär att vara volontär har eleverna fått gå en omfattande utbildning. Dels en första introduktion digitalt dels Stockholms Stadsmissions volontärutbildning som är uppdelad i två utbildningsdagar. Den första dagen var en introduktion till vad Stockholms Stadsmission är och hur de kom till samt vilka värderingar de har, vilket varierades med olika värderingsövningar. Under den andra dagen låg fokus på att informera om hur man beter sig på olika uppdrag och vilka regler som finns.

Volontärutbildning har varit väldigt uppskattad av både elever och de som utbildat eleverna. Eleverna har varit väldigt glada och engagerade i sin utvärdering av projektet. De har förklarat att det varit väldigt roligt, intressant, engagerande och att det har gett mersmak. Soliana hade tänkt att jobba som volontär framöver och fick med utbildningen en direkt skjuts in i det. Alla som gick på utbildningen fick skriva upp sig på en lista för att de som ansvarar för att förmedla volontärer på Stockholms Stadsmission ska kunna kontakta dem om aktuella uppdrag.

- Det känns bra att få utbildningen, det är faktiskt något som jag har tänkt att göra i framtiden, alltså att arbeta som volontär. Nu med den volontärutbildningen som vi har fått, kan vi börja arbeta som volontärer för Stockholms Stadsmission. Jag har faktiskt redan varit på uppdrag som volontär och hjälpt till på lagret.