El- och energiprogrammet IT

En elev från El- och energiprogrammet IT
Vill du utbilda dig för att gå ut i arbete i IT-sektorn? Är du intresserad av datorer, nätverk, ny teknik och webutveckling? Vill du kunna kombinera dina studier med träning och tävling i e-sport? Vårt El- och energiprogram med inriktning dator- och kommunikationsteknik ger dig precis de kunskaper och färdigheter du behöver.

Du läser mot yrken som nätverkstekniker, webbutvecklare eller supporttekniker. Vi ger dig en bred IT-utbildning med stora valmöjligheter. Du kan naturligtvis också läsa in grundläggande behörighet för vidare studier på högskola eller universitet.

På el- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik får du lära dig programmera, utveckla för webben och att hantera nätverk. Samtidigt tränar vi dig i bemötande och i att ge god service. Hur gör man till exempel om man ska möta kunder i en IT-support? Du kan utöva e-sport under skoltid. Hela tiden kombinerar vi i undervisningen teori med praktiskt arbete.

  • År 1 - Datorns hårdvara (datorteknik) samt programmering och webbutveckling samt elektromekanik. 
  • År 2 - Introduktion nätverksteknik, kommunikationsteknik, programmering av mikrodatorer och mekatronik. Valbar kurs i E-sport. 
  • År 3 - Fördjupning nätverksteknik, säkerhet, support och service. Valbar kurs i E-sport.

Chans till jobb efter utbildningen

Inom IT-branschen finns det ett stort behov av personer med kunskap om informationsteknik. Samhällets digitalisering ökar och du behövs. Eftersom du har gått ett yrkesprogram kan du börja jobba redan efter studenten. Under din tid på programmet får du göra APL (praktik) hos företag och organisationer under minst 15 veckor. Du får då träna på det du har lärt dig i skolan. Samtidigt bygger du ditt nätverk för ditt framtida arbetsliv. Under pandemin har våra elever i grupper fått samverka som små IT-byråer för riktiga uppdragsgivare.

Få allmän behörighet till högskola

Vill du studera vidare på högskola/universitet efter gymnasiet? Du har alltid rätt att välja till de kurser du behöver för det.

E-sport som individuellt val

Du kan välja e-sport som indviduellt val och får då möjlighet att öva och lära dig teknik, strategi och etik på skoltid. Du blir del av skolans e-sportlag och kan delta i tävlingar med andra Grillska-skolor men också i nationella tävlingar som Gymnasieligan. Det ingår också mental och fysisk träning och du får själv vara med och arrangera e-sportsevenemang. Inom e-sporten arbetar vi nära Area Academy som startats och drivs av stora e-sportsprofiler. Deras kvalitetssäkrade tränings- och lektionsupplägg ger oss en bra bas för undervisningen. Area Academy använder sig av erfarenheter och kunskaper från e-sporten i pedagogiken och certifierar skolans e-sportslärare för att kunna ge dig en utbildning upp till elitnivå.

Vår samarbetspartner Area Academy använder sig av erfarenheter och kunskaper från e-sporten i pedagogiken och certifierar skolans e-sportlärare för att ge eleverna en utbildning på elitnivå.

Se kort en film och läs mer om samarbetet. 

En gemensam pedagogisk modell

På Grillska gymnasiet arbetar alla skolor och program med en gemensam pedagogisk modell. Den utgår från vår idé, vision och värdegrund, och har åtta kännetecken. 

Här kan du läsa mer om vår pedagogiska modell.

Om du inte är behörig till programmet kan du läsa det som programinriktat val

Ziad Jamil
Grillska Stockholm
Lärare

Korta fakta

El- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik

  • 15 veckors praktik (APL) ger praktisk erfarenhet och bra kontaktnät 
  • E-sport i samverkan med Area Academy som tillval 
  • Rätt att få grundläggande behörighet till högskola eller universitet 
  • Planera och arrangera Grillska LAN 
  • Direkt och snabb väg in på arbetsmarknaden efter utbildningen 
  • Behovet av personer med kunskap om informationsteknik och digitalisering ökar 

Nyfiken på oss? Anmäl intresse här!