Elever från Grillska tävlar för SM-guld

Freja och Linnea tävlar i SM
2019-03-11
När SM-finalen för unga bagare avgörs den 12 mars 2019 i Göteborg kommer ett av lagen från Grillska Gymnasiet Kungsholmen. I Skolmästerskapet möts några av de mest lovande tredjeårselever på bageri- och konditorilinjen från hela landet.

Linnéa Nygren och Freja Raquette Sjöberg befinner sig tillsammans med bageriläraren Thomas Palmkvist i Göteborg för att försöka få utdelning för många tuffa träningstimmar i skolbageriet.
 - Vi känner oss riktigt taggade över att tävla. Det har gått lite upp och ner i förberedelserna och vi har varit ganska stressade men nu känns det bra och vi åker dit för att vinna, berättar Linnéa.  

I tävlingen ska eleverna på under 4,5 timmar baka matbröd, fyra sorters wienerbröd, bullar med olika fyllningar och göra tårtor och marsipanfigurer. Juryn bedömer allt från hantverk till smak och utseende. 

Hur har ni förberett er? 

Linnéa. 

- Under de två senaste veckorna har vi kommit på alla fyllningar och uppslagningar som vi sen testat och övat på.

Freja:

-  Vi har kämpat varje skoldag för att få allt att bli perfekt. 

Hur kommer det sig att ni vill tävla i SM?

Freja:

- Jag hade inte tidigare tänkt så mycket på det. Visst hade det vart kul, men jag var inte helt säker på att de var för mig. Sedan prata jag med Linnéa och även lärare som båda fick mitt intresse att växa. Det är inte bara en rolig upplevelse utan även bra att ha på CV:et.

Linnéa:

 - Jag har alltid varit väldigt tävlingsinriktad och målmedveten. Sen fick jag höra att Freja också ville tävla. Vi är ett grymt team som jobbar riktigt bra ihop.

Vad skulle det betyda att vinna SM?

Linnéa:

- MYCKET! Vi har jobbat så hårt och verkligen lagt ner tid på att komma på intressanta smaker. Om vi vinner får vi bekräftelse på att det vi gör är bra! Men även om vi inte gör det så är tävlingen en bra erfarenhet inför framtiden och såklart en bra merit att ha.

Freja: 

- En del av mig känner att vi redan vunnit bara genom hur mycket vi utvecklats, men tävlingsmänniskan i mig känner att de skulle vara otroligt skönt att vinna.

 

 

Gustav Lorenz
Grillska Kungsholmen
Lärare
Undervisar i historia, idrott & hälsa och digitalt skapande.
Förstelärare med ansvar för didaktik för sammanhållna lektionspass.
Leg. Lärare med examen från Gymnastik- och idrottshögskolan (2010).
Utbildad inom dokumentärfilm (Birkagårdens dokumentärfilmsskola, 2011) och fotografi (Högskolan för design och konsthantverk, 2019).

Gustav var tidigare aktiv långfärdscyklist och har bland annat cyklat Stockholm-Lissabon.